Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Låt Arbetsförmedlingen slippa upphandlingskrav

En effektiv arbetsmarknadsutbildning förutsätter ett flexibelt och lättrörligt system som hänger med i förändringarna på arbetsmarknaden. Därför bör Arbetsförmedlingen få friare händer och slippa upphandlingskrav som försvagar vår framtida omställningsförmåga, menar LO.

Publicerad: 28 september 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vässa arbetsmarknadsutbildningen genom att låta flexibilitet styra, snarare än upphandlingssystemens trögrörlighet.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadArbeteArbetsförmedlingen

Dagens arbetsmarknadsutbildning lyckas inte ge arbetssökande de kunskaper som arbetsgivarna behöver. Detta vet regeringen som nu tillsätter en utredning av Arbetsförmedlingen. Det är bra. En viktig del handlar om myndighetens utbildningsinnehåll. Utredningen måste nu handla om rätt problemformuleringar och rätt lösningar. Om inte, riskerar Sverige att förlora ett effektivt sätt att matcha arbetslösa till bristyrken på arbetsmarknaden.

Dagens höga arbetslöshet och stora behov av att skola om arbetslösa kräver en snabbfotad och flexibel arbetsmarknadsutbildning. Den måste utgå från individens behov och förutsättningar samtidigt som den svarar upp till arbetsmarknadens behov av arbetskraft.

I ett läge där allt fler jobb kräver en längre utbildning är det svårt för Arbetsförmedlingen att erbjuda utbildningar som matchar arbetsmarknadens behov. Det beror på att det i dag finns begränsningar för vilka utbildningar som Arbetsförmedlingen får erbjuda. I dag är det utbildningens längd, innehåll och anordnare som styr – inte behovet. Utbildningens kvalitet behöver därför förbättras och om det ska vara möjligt måste kravet på upphandling tas bort, då det påverkar utbudet av utbildningar negativt.

En konsekvens av dagens system är att många arbetssökande själva får finansiera sin utbildning, vilket i praktiken ofta betyder att det är arbetarkvinnor som får stå för kostnaden. Det är de som får betala för den strukturomvandling vi ser på arbetsmarknaden. Ett tydligt exempel är att majoriteten av dem som bedöms ha behov av en omställningsutbildning inom vård och omsorg i dag studerar inom Yrkesvux och därför måste ta studielån, samtidigt som den som skolar om sig till exempelvis plåtslagare gör det inom arbetsmarknadsutbildningen, vilket finansieras med Arbetsförmedlingens aktivitetsstöd.

En modern arbetsmarknadsutbildning måste utbilda arbetslösa så att de kan ta de jobb som växer fram. Det förutsätter att innehållet kan anpassas utifrån både arbetsgivarnas brist och den enskildes behov. Ett sådant system gynnar tillväxten genom att stärka samhällets omställningsförmåga. Därtill är det mer jämlikt då kostnaden för omställning fördelas rättvist.

Därför vill LO att:

■ Arbetsförmedlingen, som i dag måste organisera utbildningen genom upphandling av externa aktörer, även ska kunna bedriva arbetsmarknadsutbildning i egen regi, genomföra den tillsammans med kommuner eller andra offentliga aktörer eller använda det reguljära utbildningssystemet.
■ Upphandlingskraven tas bort.

Offentlig upphandling är till för att man inom offentlig verksamhet ska använda sina resurser på ett effektivt och rättsäkert sätt. Det är bra så, men mindre bra när systemet sätter krokben för sig själv. Enligt Arbetsförmedlingen kan det ta upp till ett år från och med att upphandlingen startar till att utbildningen är i gång. Det säger sig självt att det inte fungerar. Arbetsbehovet kan efter ett år ha förändrats och Arbetsförmedlingen står då med en upphandlad utbildning som inte längre möter behovet på arbetsmarknaden.

Detta skapar en målkonflikt. En effektiv arbetsmarknadsutbildning förutsätter ett flexibelt och lättrörligt system. I dag organiseras detta genom ett upphandlingssystem som genom principer om konkurrensneutralitet, transparens och likabehandling är, och ska vara, trögrörligt till sin natur. Regeringen måste ta denna målkonflikt på allvar när arbetsmarknadsutbildningen reformeras. Om kravet på upphandling inte tas bort försvagas vår framtida omställningsförmåga.

Emil Johansson, arbetsmarknadspolitisk utredare, LO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News