söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Låt alla barn ta del av fritidsaktiviteter

Var tionde ung person måste avstå från fritidsaktiviteter på grund av avgifter. Låt inte barnfattigdomen styra barns möjligheter, utan investera i avgiftsfria alternativ för barn och unga uppmanar Rädda Barnens Ungdomsförbund.

Publicerad: 2 september 2015, 09:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Barnfattigdom tillsammans med avgifter stänger ute många barn från att delta i fritidsaktiviteter. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

BarnfattigdomFöreningsstöd

Fritidsaktiviteter är en viktig del av vardagen för många barn och unga. Men det finns hinder. Barnfattigdom tillsammans med avgifter stänger ute många barn från att delta. Detta är en fråga som vi vill lyfta för barns och ungas egen skull, men också för att fria fritidsaktiviteter är en bra investering för kommuner, landsting och för staten.

I Rädda Barnens undersökning ”Ung Röst” uppgav var tionde ung person att de behövt avstå fritidsaktiviteter på grund av avgifter. I Riksidrottsförbundets rapport ”Minskat stöd – dyrare avgifter” säger 38 procent av kassörerna i idrottsföreningar att barns och ungdomars kostnader ökat, medan bara 8 procent kunde säga att kostnaderna minskat. För resten av föreningarna är läget oförändrat.

Det är oroväckande att många familjer har lite pengar att röra sig med samtidigt som kostnaderna för barnens fritid ökar.

Bakom statistiken finns det krossade drömmar, brända möjligheter och känslor av utanförskap hos tusentals barn. Men om vi vill kan det vändas till god hälsa, fler möten och en trevligare vardag.

Det finns många samband mellan fritidsaktiviteter och hälsa, och inte bara för att kroppen hålls i trim, utan det är också positivt för den psykiska hälsan och det sociala umgänget. Alla fritidsaktiviteter är heller inte vanlig sport: det finns också e-sport, fritidsgårdar eller musikskolor. Genom att göra fler aktiviteter avgiftsfria så får alla tillgång till dem, och konsekvenserna av barnfattigdom kan dämpas. Det handlar både om hälsa, välbefinnande och kanske framförallt om frihet – att inte vara bunden av familjens ekonomiska förutsättningar.

Men finns det inte mycket annat som skattepengarna ska räcka till? Jo, så är det förstås. Därför är det viktigt att börja se fritidsaktiviteter som en investering i stället för en kostnad. Genom att öka stödet från kommuner, landsting och från statligt håll får föreningar runt om i landet möjlighet att ta till vara på ungas engagemang – oavsett hur mycket pengar deras föräldrar har. Det betalar sig i form av bättre hälsa, mer sociala kontakter och ett trevligare samhälle för alla!

Vi har en oroväckande utveckling där barnfattigdom ökar i städer som Malmö, och där avgifter för ungas fritidsaktiviteter samtidigt ökar. Om samhället börjar se stödet som en investering istället för bara en kostnad så är vi ett steg på vägen mot ett samhälle med bättre hälsa och mer frihet till de barn och unga som har det dåligt ställt.

Vi vill uppmana alla beslutsfattare att investera i avgiftsfria fritidsaktiviteter för barn och unga och få undan hindren för en aktiv fritid. Det är en bra affär för hela samhället.

Mohammed Al-Asadi, styrelseledamot i Rädda Barnens Ungdomsförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev