Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Lär av Norrbotten - inför gratis preventivmedel”

Norrbotten var ett av de län med högst antal oönskade graviditeter. Genom att införa gratis preventivmedel lyckades man halvera antalet aborter bland unga upp till 25 år. Det är nu dags för övriga landsting att ge unga samma tillgång till preventivmedel, skriver RFSU som kartlagt landstingens subventioner.

Publicerad: 20 mars 2015, 10:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att skydda sig mot graviditeter ska inte vara en fråga om plånbok eller bostadsort.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsförmånerUngdomar

RFSU har länge krävt att alla unga i Sverige ska få tillgång till kraftigt subventionerade preventivmedel - oavsett bostadsort. Genom vår Sverigebarometer kartlägger vi årligen landstingens subventioner av preventivmedel för unga. Just i åldersgruppen 20-24 år är andelen aborter högst. Forskning visar tydligt att subventionerade preventivmedel är avgörande för att minska antalet oönskade graviditeter bland unga, något vi nu även kan se på i exemplet Norrbotten.

Tyvärr kan vi konstatera att de flesta län följer Sveriges Kommuner och Landstings, SKL, rekommendation från 2013 vilket innebär att endast ett fåtal preventivmedel ska subventioneras för unga.

I Norrbotten har man dragit slutsatsen att det är långsiktigt klokt och inte dyrt att subventionera alla sorter. Och det har haft effekt på antalet oönskade graviditeter. Utskrivningen av långtidsverkande preventivmedel som p-stav, p-plåster, p-ring och hormonspiral ökade och aborterna sjönk. Även i Dalarna har aborter bland unga minskat sedan de mer generösa subventionerna infördes 2013.

Det handlar om ungas hälsa, att kunna välja det preventivmedel som passar en bäst och inte behöva stå ut med biverkningar som akne, humörsvängningar och minskad sexlust. Ett preventivmedel som uppfattas som mindre bra kommer inte att användas och för många handlar det om 10 – 15 år som ett skydd mot oönskade graviditeter ska fungera.

Det finns inte ett preventivmedel som passar alla. Det är därför centralt att alla unga ges möjlighet att pröva sig fram och hitta det preventivmedel som fungerar för varje enskild person. Och här blir det ett problem med SKL:s gemensamma rekommendation. Subventionen gäller bara de preparat som ingår i läkemedelsförmånen och regleras av Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV. Och det är alldeles för få.

Flera av de preparat som finns på ”kloka listan”, som ger råd till läkare och barnmorskor om vilka läkemedel i en grupp som ska ges i första hand, finns inte med i förmånssystemet. Ett exempel är p-ringen Nuvaring. Inte heller så kallade minipiller ingår, trots att de rekommenderas till kvinnor som har en ärftlighet för blodproppar, eller hormonspiralen Jaydess som är särskilt framtagen för unga tjejer och förordas av många barnmorskor. Det betyder att en 16-åring som till exempel bor i Kronoberg får betala upp emot 800 kronor per år för minipiller och kring 1 000 kronor vid insättande av en hormonspriral, medan det i Norrbotten är gratis.

Om du bor i ”fel” landsting och ingen av de föreslagna sorterna passar dig blir det helt enkelt en fråga om din, eller dina föräldrars privatekonomi och de som får betala priset är unga med svag ekonomi. Hur länge till ska tillgången till preventivmedel vara en fråga om unga har råd eller inte?

För en person som börjar med hormonella preventivmedel vid 16 års ålder kan skillnaden i kostnad, beroende på bostadsort, uppgå till 10 000 kronor tills hen fyller 26 år. Stick i stäv med ambitionen om mer jämlika villkor alltså. Och katastrofalt för de som inte mår bra av de preparat som ingår i förmånssystemet. Bland de ungdomsmottagningar RFSU tillfrågat vittnar barnmorskorna om att unga ofta efterfrågar andra preparat än de som finns inom subventionen, och barnmorskorna vill inte sällan rekommendera andra sorter än de som ingår i ungdomssubventionen. Många unga väljer då att avstå kostnaden och därmed att inte använda preventivmedel, vilket givetvis får konsekvenser för antalet oönskade graviditeter.

Det är dags för politiken att ta ungas sexuella hälsa på större allvar och tar sitt ansvar för att preventivmedel ska kunna användas av alla unga som så önskar. Det ställningskrig som pågår mellan SKL, TLV och läkemedelsindustrin leder bara till att unga med svag ekonomi kommer i kläm och med ökat antal oönskade graviditeter som följd.

RFSU ser med stor oro på att flera landsting försämrat ungdomssubventionen sedan 2013 exempelvis Örebro, Region Västra Götaland och Kronoberg med risk för ökat antal oönskade graviditeter i stället för minskade och kommer att noga följa utvecklingen.

Vi uppmanar därför fler landsting att följa Norrbottens exempel och ställa ungdomars sexuella hälsa i första hand. Om lokala politiker inte förmår att prioritera ungdomars sexuella hälsa behövs en generell statlig subvention.

Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev