lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Långsiktigt arbete ger friskare personal

Publicerad: 26 april 2019, 09:00

Simrishamn ligger bäst till både för 2017 och 201 vad gäller låg sjukfrånvaro.

Foto: Foto: Bert Eriksson/Mostphotos

För andra året i rad är Simrishamn den kommun som har den lägsta sjukfrånvaron bland sina anställda. Personalchefen Helena Strandberg lyfter långsiktighet som en av framgångsfaktorerna.

Ämnen i artikeln:

Sjukfrånvaro

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) presenterar årligen statistik över den totala sjukfrånvaron i landets kommuner. Simrishamn ligger bäst till både för 2017 och 2018.

Redan i fjol, när hennes kommun presenterades som ”segrare”, framhöll Helena Strandberg att Simrishamn inte har någon ”dunderhonung” som förklarar framgången. Hon upprepar det nu:

– Det finns ingen quick fix. Det är hårt, konsekvent och långsiktigt arbete som gäller.

Hon framhåller bland annat medarbetarnas starka lojalitet och det goda samarbetet med de fackliga organisationerna och Försäkringskassan. Och inte minst arbetet med att stödja och utbilda cheferna.

– Vi tror att cheferna är nyckeln till att lyckas. I årets chefsutbildningar jobbar vi bland annat med situationsanpassat ledarskap, svåra samtal och konflikthantering, säger Helena Strandberg.

Samtliga chefer utbildas också i hur kommunens styrsystem fungerar och i personalekonomi. Även arbetsmiljöutbildningen är obligatorisk. Simrishamn har också ett mentor/adept-program ihop med några grannkommuner.

– Vi pratar mycket om hållbart ledarskap. Det handlar inte bara om att hålla medarbetarna friska, utan även om att de ska orka över tid. Helst ska de anställda klara att jobba mer i procent. Dessutom ska de gärna klara att arbeta längre innan de går i pension.

Simrishamn anstränger sig för att fler inom Kommunals område ska jobba heltid. Alla som arbetar inom LSS, vård och omsorg är sedan i fjol anställda på heltid, men de får ändå fortfarande välja sysselsättningsgrad.

– Vi är inte riktigt där att vi kan tvinga någon. Vi vill att folk ska vara friska också, och då måste vi ge dem tid för den normförflyttning det innebär att gå från deltid till heltid, säger Helena Strandberg.

Hon pekar dock på att Simrishamn sedan i fjol fått till 14 årsarbeten genom att redan anställda gått upp i arbetstid. Vikarietiden har då minskats i motsvarande grad.

Helena Strandbergs yrkesbana inom personalområdet började i Linköping 1997. Hon arbetade först som personalspecialist inom staben, för att 2006 bli personalchef på socialförvaltningen. 2010–2015 var hon personalchef i Kävlinge och har därefter haft samma position i Simrishamn.

Med ditt långa perspektiv, är det skillnad när det gäller den anställdas syn på arbetet i dag jämfört med för 15–20 år sedan?
– Jag märker att de yngre numera oftare frågar om vi jobbar med några särskilda värdegrundsfrågor. Det gjorde de inte för 20 år sedan. Då, om man exempelvis var lärare, så gick man till sin skola, jobbade med sin klass och stängde dörren. Nu är det mer som att man jobbar för ”the greater good”.

Vad har gjort att du själv stannat så länge i den kommunala miljön?
– Vi har ju Sveriges viktigaste jobb. Det är vi som gör skillnad för invånarna. Vad man än jobbar med i en kommun så är man med och påverkar samhällsutvecklingen. Det gillar jag.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev