torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Lämna inte elever ensamma i omklädningsrummen

Det är huvudmännens arbete att se till att mobbning stoppas. Många elever utsätts i samband med idrottslektionerna och där finns flera konkreta saker att göra. Se till exempel till att eleverna inte är ensamma i omklädningsrummen, skriver Christer Olsson, psykolog.

Publicerad: 26 oktober 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det finns inte någon vuxen som skulle acceptera den situation som elever möter varje dag i samband med sina idrottslektioner.


Ämnen i artikeln:

ElevhälsaKommunerMobbningFriskolorArbetsmiljö

Det finns inte någon vuxen som skulle acceptera den situation som hundratals, kanske tusentals, elever möter varje dag i samband med sina idrottslektioner.

Det finns omklädningsrum där elever tvingas vistas som facket på en arbetsplats för vuxna aldrig hade accepterat. Omklädningsrum som hade stängts av skyddsombudet på grund av allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa.

Jag vädjar till föräldrar och idrottslärare när elever skolkar och ofta ”glömmer” sina gymnastikkläder hemma: Ta alltid reda på den egentliga orsaken.

Personligen har jag full förståelse för att många mobbade elever uteblir från sina idrottslektioner. Det handlar om mental överlevnad och/eller att slippa bli fysiskt skadad.

I samband med dessa tillfällen är det mycket av mobbning och kränkning som florerar. Barn och ungdomar som vid av- och påklädning får möta sina plågares crescendo.

Några exempel från min egen mångåriga erfarenhet:

Ingen elev skall behöva skriva som i det här brevutdraget. ”Värst var det då vi hade idrott. De slog mig i duschen tills jag låg nere på golvet. Då ställde de sig runt omkring mig och kissade på mig”.
Ingen elev skall efter en lektion behöva komma in i omklädningsrummet och hitta alla sina kläder dyngsura på golvet. Samtidigt som andra elever skrattar och någon säger: ”Du behöver inte duscha. Det har vi fixat åt dig.”
Ingen elev skall med våld behöva bli tvingad in i duschen med kläderna på.
Ingen elev skall behöva höra nedsättande omdömen om sin kropp och sitt utseende.
Ingen elev skall behöva få sitt huvud nedtryckt i toalettstolen samtidigt som någon spolar.
Ingen elev skall behöva bli fotograferad eller filmad vid omklädning eller duschning, och höra hot om att det skall läggas ut på sociala medier. Hot som ibland förverkligas.
Ingen elev skall behöva bli av med värdesaker.
Ingen elev skall behöva få sina kläder förstörda.

För att komma tillrätta med problemen i samband med idrottslektioner krävs ingen ny antimobbningskonferens eller ännu en anti-mobbningsgala.

Åtgärderna kan ibland, om viljan finns, utföras utan längre tidsspillan:

Det skall alltid vara med en vuxen i omklädningsrummen, både före och efter varje lektion. Jag hävdar med emfas att om skolledningen på en skola vill genomföra detta så kan de också lösa det schematekniskt.
Förbjud mobiler med kameror i omklädningsrummen.
Se till att omklädningsrummen är rena och fräscha.
Det skall vara möjligt för varje elev som duschar att ha en dörr att stänga om sig eller åtminstone ett draperi att dra för. Att kunna duscha ensam utan andras insyn och kommentarer har med den personliga integriteten att göra.

Huvudansvaret för förändringsarbetet när det gäller elevers situation i samband med idrottslektioner lägger jag på skolledare och i förlängningen huvudmännen, kommuner och friskolors ägare.

Föräldrar uppmanar jag att stå upp för sina barns och ungdomars självklara rättigheter. Ge er inte - jaga rektorer och huvudmän med blåslampa om det behövs.

Christer Olsson, psykolog, kurator och författare, bland annat till boken: “Verktyg mot mobbning och kränkning”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev