måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Lägg inte krokben för kvinnors företag

I debatten om välfärdsföretagande talas det ofta om stora riskkapitalbolag i vård- och omsorgssektorn. Det glöms bort att de flesta vård- och omsorgsföretag är små och ägarledda företag som ofta drivs av kvinnor. Lägg inte genom ogenomtänkta begränsningar krokben för dem.

Publicerad: 16 september 2014, 11:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VälfärdstjänsterSmåföretagande

Den rådande debatten om välfärdssektorn utmålas inte sällan i svart-vitt. Stora riskkapitalägda företag ställs mot verksamheter som drivs av kommuner och landsting. Det är olyckligt och onyanserat. Den svenska välfärdsmarknaden är betydligt mer mångfacetterad än så.

De små företagen, det vill säga företag som har färre än 50 anställda, utgör hela 98,8 procent av alla vård- och omsorgsföretag. En bra bit över 90 procent av vård- och omsorgsföretagen har färre än 20 anställda.

De små vård- och omsorgsföretagen svarar för hela 55 procent av den totala omsättningen på den privata vård- och omsorgssektorn.

Närmare hälften av de personer som är anställda inom den privata vård- och omsorgssektorn arbetar på ett litet vård- eller omsorgsföretag.

Av de personer som driver företag inom vård och omsorg är mer än 60 procent kvinnor.

Om man ser till de företag som drivs inom ramen för valfrihetssystem så är det hela 80 procent av företagen som ägs och drivs av kvinnor eller som har en kvinna som vd.

Detta handlar om entreprenörer – ofta kvinnor - som driver småskaliga verksamheter och känner ansvar för kvaliteten i den verksamhet de bedriver, som jobbar på den lokala marknaden och som har en social förankring och betydelse i det lokala samhället. De driver verksamheter som förverkligar idéer om nya lösningar och profilering till konkret nytta för sina vård- och omsorgstagare. De levererar samhällsnytta i arbetet med bidra till att uppfylla och lösa de uppgifter som landsting och kommuner har inom vården och omsorgerna. Detta skapar mångfald. Utan mångfald - ingen verklig valfrihet.

Vårt välfärdssystem står inför stora utmaningar. Sverige har en växande, åldrande och alltmer kvalitetsmedveten befolkning. Politiska reformer kan dock plötsligt och markant inskränka de små vård- och omsorgsföretagens förutsättningar att bedriva verksamhet. Det får följdeffekter även för alla medborgare som har valt dessa välfärdsföretag. Det påverkar även offentlig sektor, som måste kunna hantera de investeringsbehov som finns för att upprätthålla en god och fungerande välfärd. Risken är uppenbar att de investeringarna då måste ske utan medverkan från de många små, fristående välfärdsentreprenörer som vågar ta steget och satsar egna pengar för att bygga upp egna verksamheter. Frågorna och farhågorna är många om hur det framtida välfärdssystemet kommer att kunna upprätthållas.

Kasta inte ut barnet med badvattnet i debatten om välfärdsföretagande. Lägg inte genom ogenomtänkta begränsningar krokben för små vård- och omsorgsföretag, för kvinnors företagande och för mångfald och valfrihet. De små företagen och entreprenörerna behövs i arbetet med att fortsätta utveckla en god och kvalitativ vård- och omsorg.

Dan Nilsson, förbundsdirektör branschorganisationen Svenska Vård

Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev