söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

L: ”S har svikit Husby”

Vackra ord hjälper inte mot otryggheten i Husby. Socialdemokraternas utlovade förstärkning i form av trygghetsvakter har uteblivit, för att det ”blir för dyrt”. Nu krävs en politisk ledning som tar trygghetskrisen på allvar.

Publicerad: 12 oktober 2017, 11:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

L: ”Rättsstaten måste kunna garantera alla människors rätt till frihet. Oavsett vad vi bor.”

Foto: Folmer


Ämnen i artikeln:

TrygghetKriminalitetSegregationNäringslivet

I dag torsdag stänger handlarna i Husby centrum, en så kallad utsatt stadsdel i västra Stockholm, sina butiker i protest mot otryggheten och kriminaliteten i området. Det är andra gången på ett år de tvingas göra det. Stängda butiker och uppgivna handlare är konsekvensen av att Socialdemokraterna brutit sina löften om trygghetsvakter och fler poliser till området, och ett symptom på en allt djupare trygghetskris i delar av Stockholm.

”Jag tog över butiken den första maj. Redan i juni utsattes butiken för en smash and grab-kupp”, berättar Nico Mulic, som driver Ica Supermarket i Husby, i en intervju med tidningen Market. Socialdemokraternas brutna löften är ett svek mot alla människor som Nico, som bor och arbetar i Husby och andra delar av Stockholm och Sverige med liknande problem.

För redan i slutet av förra året utlovade finansborgarrådet Karin Wanngård (S) att situationen skulle vändas. På plats i Husby utlovade hon ökad trygghet och kommunala trygghetsvakter. Men några sådana finns inte, tio månader efter löftet. I själva verket arbetar staden inte ens just nu med att rekrytera några trygghetsvakter till området. Enligt den tillförordnade stadsdelsdirektören i området konstaterade man helt enkelt att ”det blir för dyrt”. Något som naturligtvis är ett slag i ansiktet mot de som upplever vad brottsligheten egentligen kostar, i form av rädsla, skador på egendom, uteblivna inkomster och ett allt mer begränsat lokalsamhälle.

I går stod Karin Wanngård högtidligt och proklamerade att ”alla som bor i vår stad har rätt att känna sig trygga”, i samband med att hon presenterade stadens nya budget för 2018. Problemet är bara att den budget hon presenterade helt saknar konkreta åtgärder för att öka just tryggheten. Och nu verkar det alltså som att Socialdemokraterna även helt har släppt frågan om trygghetsvakter i Husby. Samtidigt som detta sker så planerar staten nu för att stänga polisstationen i Kista. Någon polisstation i Rinkeby står heller inte klar.

Om Wanngård tror att det räcker med vackra ord för att säkra alla stockholmares frihet och trygghet måste jag tyvärr meddela att så inte är fallet. Det krävs konkreta åtgärder här och nu, och ett finansborgarråd som tar frågan på allvar. Konsekvensen av Socialdemokraternas agerande, eller snarare bristen på handling, blir att man sviker människor som just nu får sin frihet kringskuren av kriminella maktbaser. Det är ohållbart att kriminella grupperingar i praktiken tillåts ta över delar av en stad utan att rättsstaten griper in.

Karin Wanngård borde tillsammans med oss i oppositionen, företagare i de utsatta områdena, fastighetsägare och företrädare för lokalsamhället dra upp en konkret handlingsplan för hur situationen ska vändas. Hon borde anställa trygghetsvakter centralt och avlasta polisen i de områden där boende och företagare nu hotas av kriminella. Staden måste ligga på för en starkare rättsstat, fler poliser och ett permanent polishus i Järva.

Rättsstaten måste kunna garantera alla människors rätt till frihet. Oavsett vad vi bor. Att inte använda sin makt för att agera mot brottsligheten är att svika alla som ser sin frihet kidnappas av kriminella. Ingen ska behöva huka av rädsla i sitt bostadsområde och ingen ska behöva stänga sin affär på grund av kriminellas härjningar.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L) och gruppledare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev