tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

L i Ljusnarsberg lämnar i protest mot SD-samarbete

Publicerad: 16 november 2021, 11:26

Hendrik Bijloo säger att han respekterar Liberalernas beslut att närma sig Sverigedemokraterna, men han kan själv inte samarbeta med SD.

Foto: Henrik Montgomery/TT, Liberalerna, Fredrik Sandberg/TT

L i Ljusnarsberg har i protest mot närmandet till SD brutit med partiet och gått till paneuropeiska Volt. ”Vi gör det inte för att jävlas, eller för att ställa till det. Men för oss finns det inget annat val”, säger Hendrik Bijloo, ledamot i kommunfullmäktige.

Ämnen i artikeln:

LiberalernaSverigedemokraternaIntegrationspolitikVal 2022

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


På fredag inleds Liberalernas landsmöte. En av stridsfrågorna är samarbetet med Sverigedemokraterna. Dagens Samhälle har tidigare rapporterat om lokalt missnöje med partistyrelsens beslut. Flera politiker har lämnat L i protest.

I S-fästet Ljusnarsberg, med 4 700 invånare, har den lilla men inflytelserika liberala lokalföreningen nyligen brutit med partiet på grund av SD-samarbetet. Hendrik Bijloo sitter i kommunfullmäktige på L-mandat och Ralf Nielsen i kommunstyrelsen. 

Beslutet grundas främst i att SD ser troende muslimer som ett hot mot Sverige, säger Hendrik Bijloo. 

– Det finns mycket jag kan kompromissa om, men min gräns går vid synen på människor. Jag förstår inte hur Liberalerna har landat i slutsatsen att det går att förhandla med ett parti som SD.

Ljusnarsberg var 2015 den kommun som tog emot störst andel flyktingar i hela landet. 

– Jag har träffat så otroligt fina människor i Ljusnarsberg de senaste åren, de är fantastiska från toppen till botten. Jag kan inte förstå att man utmålar dem som ett hot, säger Hendrik Bijloo.

LÄS MER: Daniel Forslund lämnar uppdrag i L: ”Jag känner sorg”

De nyblivna Volt-politikerna tar över Liberalernas plats i det blocköverskridande samarbetet med S, V och MP som styr kommunen. Tillsammans har partierna 11 av 21 mandat i kommunfullmäktige. 

Partibytet har lett till en något oväntad medlemsökning, fyra nya medlemmar har tillkommit. En ”gigantisk” ökning”, säger Hendrik Bijloo. Han beskriver Volt som ett folkrörelsedrivet socialliberalt, EU-vänligt parti. Deras partiprogram är i grunden samma i alla länder där partiet verkar, men politiken anpassas till nationella och regionala förutsättningar. Fokus ligger på social jämlikhet och ökat inflytande för medborgare. Hur det ska anpassas till Ljusnarsberg är något oklart. ”Vårt politiska program för Sverige är under utveckling”, skriver partiet på sin sajt.

LÄS MER: Liberalen som samarbetar med SD

De senaste veckorna har flera lokalpolitiker lämnat Liberalerna av samma orsak som kollegorna i Ljusnarsberg. I september bröt exempelvis Varbergspolitikern Mikael Bonde med L. Anders Gullander i Värmdö lämnade partiet i början på november och några dagar tidigare hade Malin Ekman i Värnamo gjort samma sak.

Kommunvalet i Ljusnarsberg

Socialdemokraterna blev med marginal största parti i Ljusnarsberg kommunval 2018, näst störst blev Sverigedemokraterna. 

Socialdemokraterna: 39,3%

Sverigedemokraterna: 26,3

Moderaterna: 11,7

Centerpartiet: 7

Vänsterpartiet: 6,3

Liberalerna: 4,1

Miljöpartiet: 3,8

Kristdemokraterna: 1,2

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev