Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kulturnämnd nobbar borgmästarkedja – ”Ordföranden är ingen lokal”

Publicerad: 23 september 2022, 08:47

Halmstads kulturnämnd beviljar inte pengar till en borgmästarkedja.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kulturnämnden i Halmstad vill inte bekosta en omstridd borgmästarkedja med pengar ur en fond för utsmyckning av kommunens lokaler. ”Fullmäktiges ordförande är inte en lokal”, säger nämndens ordförande.


Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaEkonomi

Halmstads kommunfullmäktiges presidium, som består av två moderater och en socialdemokrat, vill lägga 80 000 kronor på en borgmästarkedja. Den ska designas av en lokal konstnär och bäras av fullmäktiges ordförande vid ceremonier och representation. Övrig tid ska den vara utställd i Halmstads rådhus. 

Planerna har rört upp starka känslor bland andra politiker i flera partier. De anser att beslutet är ”otroligt märkligt” och ”otidsenligt” och kommunstyrelseledamoten Stefan Pålsson (S) har sagt att ”ingen blir gladare av att det hänger juveler runt halsen på fullmäktiges ordförande”.

Kommunstyrelsen har uppmanat fullmäktiges presidium att avbryta upphandlingen och skrota planerna på en borgmästarkedja, men presidiet har inte gett upp. För att inte använda skattepengar till kedjan ansökte de om pengar ur en fond, vars medel ska användas till konst i kommunens lokaler.

Men en enig kulturnämnd avslog i går, torsdag, ansökan. 

– Fondens kriterium är att kommunens lokaler ska smyckas. Borgmästarkedjan är tänkt att smycka kommunfullmäktiges ordförande – och han är inte en lokal, säger kulturnämndens ordförande Anna Ginstmark (C), till Hallandsposten.  

Det blir nu upp till presidiet att avgöra om och hur de vill gå vidare med inköpet av en borgmästarkedja. 

LÄS MER: Trots massiv kritik – Halmstad köper smycket för 80 000 

LÄS MER: Halmstads borgmästarkedja kan stoppas 

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaEkonomi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev