Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kristerssons signaler ökar chanserna för SD

Publicerad: 22 november 2017, 23:10

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof

Det finns kommuner där det pågår diskussioner om att Sverigedemokraterna och Moderaterna ska styra ihop. Det säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Nästan hälften av SD:s gruppledare i kommunerna räknar med att de kommer att vara med och styra efter nästa val. Richard Jomshof delar deras optimism.

– Jag tror att vi kommer att ingå i styret i många kommuner, säger han.

Han pekar på att M-ledaren Ulf Kristersson sagt att han inte kommer att lägga sig i om det lokalt förekommer samarbeten med SD.

– Det är en förutsättning. Sänder M ut en signal att det är okej så ökar chanserna att det kommer att ske, säger Richard Jomshof.

Han är tydlig med att det är Moderaterna som SD sätter sitt hopp till för att komma till makten i kommunerna.

– Överlag är det Moderaterna som har närmat sig oss och som vi haft diskussioner med, säger han.

– Många ser Moderaterna som den naturliga partnern, och jag vet att de i flera år har uppvaktat oss ganska ordentligt. Jag känner till 5–6 kommuner där man haft ingående samtal om att efter nästa val, om resultatet blir som vi tror, då ska vi samarbeta. Och det finns redan nu ganska långtgående planer om att styra kommuner tillsammans.

SD:s gruppledare föredrar i enkäten borgerliga styren. Allianspartierna dominerar också när de får välja näst bästa parti i sin kommun. Men det innebär inte att SD är ett borgerligt parti, enligt Richard Jomshof.

– Jag står fast vid att vi är ett mittenparti. Vi anser att höger-vänster-skalan är förlegad. Vi måste i stället tänka sakpolitiskt. I många av våra kärnfrågor, som kriminalpolitiken och invandringen, ligger Moderaterna närmast oss. Därför blir det tydligt att det är där vi har en framtida samarbetspartner.

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev