Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Krävs krafttag för att rädda lokalpressen”

Om vi ska lyckas rädda lokaljournalisten måste regeringen och kulturminister Alice Bah Kuhnke våga ta snabba politiska beslut. Det finns flera möjliga åtgärder som utökat presstöd, sänkt moms och skatteavdrag för privatpersoner.

Publicerad: 23 augusti 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

SJF:s förbundsordförande Jonas Nordling anser att kulturministern måste agera snabbt för att rädda den lokala journalistiken. \

Foto: Tor Johnsson


Ämnen i artikeln:

MedierLokalpolitikKulturpolitikKommuner

Det är ingen nyhet att mediebranschens affärsmodeller brottas med stora utmaningar. Inte minst efter uppmärksamheten kring Stampens pågående rekonstruktion och den nyligen blottlagda situationen inom Mittmedia. Allt fler börjar nu inse att den lokala journalistiken är hotad på ett sätt som kanske har varit svårt att ta in tidigare. Att en stor del av den redaktionella bevakningen av landets kommuner faktiskt är i farozonen råder det inte längre någon tvekan om.

Sveriges mediehus kämpar för överlevnad på en helt ny spelplan med globala digitala aktörer som största konkurrenter, men på sikt kommer journalistiken att överleva även detta stålbad. Frågan är bara hur vi tar oss genom denna process, och vilka problem som uppstår under tiden.

I den välbehövliga diskussion som nu uppstått har flera politiker, med kulturminister Bah Kuhnke i spetsen, betonat att journalistikens överlevnad är av största vikt. Kulturministern menar dock att nödvändiga politiska beslut redan fattats, inom vad som är möjligt. Som försvarare av en fri press vill jag gärna hålla staten på en armlängds avstånd, men måste ändå konstatera att det finns många fler politiska beslut att fatta för den minister som verkligen vill göra skillnad för journalistiken.

Redan 2013 lade Journalistförbundet fram ett förslag om ändrat presstöd; ett redaktionellt produktionsstöd som bytte fokus från lokala andratidningar. I korta ordalag föreslog förbundet ett stöd som i stället skulle kunna sökas av alla ansvarstagande redaktioner, med effektmålet att skapa andrum i den digitala omställningen. Detta förslag hade gjort skillnad om det varit verklighet i dag. Men eftersom ett sådant stöd skulle kräva någon form av uttaxering från annan del av mediekonsumtionen för sin finansiering uppstod säkert politisk beslutsvånda.

Ett annat förslag som just nu kommer från delar av branschen riskerar att möta samma vånda. Tanken att införa ett avdrag för privatpersoners medieutgifter ger nämligen även det en direkt negativ effekt på statskassan. Denna politiska beslutsvånda är inte ologisk, även om den är olycklig för journalistikens förutsättningar. Det räcker med att titta på hur avvecklingen av mediernas reklamskatt förhalats år efter år, trots dess mycket blygsamma påverkan på statens budget.

Men i det utsatta läge som nu gäller håller det inte att hänvisa till att den pågående Medieutredningen ska lägga konstruktiva förslag. En handlingskraftig minister skulle kunna göra något direkt, utan utredning.

Den helt absurda situationen med journalistikens momsskattesatser skulle till exempel kunna förändras omgående, med betydande positiva effekter för den fria pressen i Sverige. Idag skiljer det nitton procentenheter i moms mellan analog och digital journalistik, den senare är nämligen belagd med högsta moms av någon anledning.

Regeringen har länge hänvisat till EU-regler som hinder, men när biomomsen nyligen förändrades lyckades nämnda ministers departement uppfinna en neutralisering av effekten för att skydda små aktörer.

En sådan viljekraft behöver journalistiken också se från regeringskansliet. Verktyget finns uppenbarligen redan, nu saknas bara modet. Ur ett budgetperspektiv lär det vara kostnadsneutralt. Ju fler mediekonsumenter som lockas till att betala för digitala medier, desto större blir nämligen intäkten för staten. Och ju fler som betalar för journalistiken, desto större chans har den att utvecklas åt rätt håll.

Jonas Nordling, förbundsordförande  Journalistförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev