Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kommuntoppar vill ha större flyktingansvar

Publicerad: 29 oktober 2015, 05:01

Bengt Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Töreboda, framför Arbetsförmedlingens utrymda lokaler på orten. ”De har abdikerat, hos oss är kontoret stängt och skylten nedtagen. Vi hade kunnat sköta etableringsuppdraget betydligt bättre.”

Foto: Mikael Ljungström

Vi klarar etableringen av nyanlända flyktingar bättre än Arbetsförmedlingen - ge oss ansvaret! Det säger två av tre toppolitiker i de kommuner som tar emot flest. Missnöjet med myndighetens arbete är massivt.


Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen

Dagens Samhälle har talat med kommunstyrelsens ordförande i de 40 kommuner som har det största flyktingmottagandet per invånare. 26 av dem anser att kommunen bör få tillbaka etableringsansvaret – med statlig ersättning.

För fem år sedan genomfördes den reform som gjorde att staten genom Arbetsförmedlingen tog över ansvaret, och kostnaden, för etableringen av nyanlända från kommunerna. Myndigheten ansvarar i dag för att flyktingarna under två år ska förberedas för arbetsmarknaden.

Centerpartiet driver att kommunen ska få återta ansvaret. SKL vill öka kommunernas möjligheter till insatser inom etableringsuppdraget.

Men kritiken mot Arbetsförmedlingen är hård på många håll.

– De har abdikerat, hos oss är kontoret stängt och skylten nedtagen, säger Bengt Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Töreboda.

– Kommunen hade kunnat sköta etableringsuppdraget betydligt bättre. Det förenklar om det är en huvudman som har hand om alla delar.

Ulf Hansson (S) i Hedemora uttrycker en typisk åsikt bland de berörda kommunalråden:

– Som det nu är tar det ju i snitt sju år för en nyanländ att komma i jobb. Arbetsförmedlingen svarar för två år och vi för fem, så ser verkligheten ut. Det är bättre att vi också tar hand om de två första åren.

Arbetsförmedlingens lokala närvaro varierar i de 40 kommunerna. Från rejäla kontor till bemanning någon dag i veckan – eller inte alls.

– Vi är besvikna. De har något litet kontor i biblioteket, men de är sällan där. Om man ringer kan man få en kod så man kan hämta en blankett. Eventuellt får man kontakt med någon via en kamera, säger Stihna Johansson Evertsson (C) i Högsby.

I Ljusnarsberg är situationen liknande.

– Det finns en skylt, men ingen personal på plats, säger Ewa-Lena Johansson.

– Arbetsförmedlingen är borta, så folk kommer till kommunhuset, konstaterar Monika Widnemark (S) i Lessebo.

Ett återkommande argument bland de kommuntoppar som vill ta över etableringsuppdraget är att det är kommunen som har både kunskapen om det lokala näringslivet och de nödvändiga kontakterna.

– Arbetsförmedlingen har inte en enda relation, inte en enda personlig kontakt med företagarna på orten. Då bygger man ju inte upp en förtroendefull relation. Dessutom byter de ofta folk, säger Bengt Germundsson (KD) i Markaryd.

Liknande synpunkter kommer från Yoomi Renström (S) i Ovanåker:

– Vi vet vad som behövs, vi har kontakter. Etableringen skulle absolut gå snabbare om kommunen fick ta över.

Ett återkommande klagomål är att Arbetsförmedlingen uppträder för byråkratiskt och stelbent.

– Vi har en mer snabbfotad organisation och kan anpassa oss efter behoven, säger Roger Fred-riksson (M) i Ronneby.

Det finns också positiva omdömen om Arbetsförmedlingen bland dem som vill ta över, och utsagor om att samarbetet fungerar. Men det räcker inte, är bedömningen.

– De gör ett bra jobb, men det är inte good enough, vi kan göra det effektivare med vår närhet och våra kontaktnät, säger Lars-Erik Fälth (C) i Aneby.

Många av de stora flyktingmottagarna efterlyser en bättre statlig närvaro. Oron är stor att det kommer att bli ännu värre.

– Det ena kontoret efter det andra försvinner – skattekontoret, polisen  … Vi kommer att uppvakta regeringen och ta strid för bättre lokal närvaro från statens sida, säger Per Eriksson (S) i Bengtsfors.

De flesta av de kommuner som har ett stort flyktingmottagande per capita är angelägna om att få nya invånare, men oroade över att integrationen inte fungerar.

– I vår kommun är hälften av arbetskraften över 50 år, en tredjedel över 60. De nyanlända kan vara en stor tillgång, säger Erland Olausson (S) i Valdemarsvik.

Också bland de kommunalråd som tycker att Arbetsförmedlingen kan behålla ansvaret framhålls att tiden för etablering med statlig ersättning måste förlängas, åtminstone till tre–fyra år.

Några anser att det i rådande pressade situation i flyktingmottagandet inte är läge att organisera om.

– Lite tröstlöst att just nu ägna tid åt vem som ska göra vad, tycker Anna-Carin Magnusson (S) i Nässjö.

– Jag ser ingen större poäng just nu. Det är bättre att vi ägnar tid åt att förbättra samverkan och hitta nya lösningar tillsammans, säger Åsa Eriksson (S) i Norberg.

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

26 av 40 flyktingkommuner vill ha etableringsansvaret

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/flyktingtabell_2.pdf

Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev