Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kommunerna som vinner skattjakten

Publicerad: 29 januari 2015, 04:01

Gruvboomen placerar Norrbotten i topp där DS rankar kommunernas skattekraft.

Gruvboomen placerar Norrbotten i topp när Dagens Samhälle rankar kommunernas skattekraft. Stockholmskommuner tar otippade bottenplatser. Den kommunala skattekraftens utveckling de senaste tio åren avslöjar otippade vinnare i den kommunala tillväxtkampen.


Ämnen i artikeln:

TillväxtSkatter

Skattekraften är det viktigaste och vanligaste måttet på kommunal tillväxt. På tio år har skattekraften, alltså den beskattningsbara inkomsten per invånare, ökat 53 procent i Kiruna. Med det toppar kommunen tillväxtligan. I botten finns de som bara når upp till 20 procents tillväxt. Snittet för riket de senaste tio åren ligger på 33 procent.

Både vinnarna och förlorarna på Dagens Samhälles lista får inrotade tillväxtresonemang att komma på skam.

I toppen dominerar Norrbotten. Medan järnmalmspriset har stigit och stigit har LKAB de senaste åren öppnat tre nya dagbrottsgruvor i Svappavaara. Den statliga gruvjätten gör mångmiljardinvesteringar för att öka produktionen – satsningarna innefattar att flytta på hela samhällen i Kiruna och i Malmberget (Gällivare) för att maka rum för mera gruvdrift. Gruvorna med binäringar har skrikit efter arbetskraft. Gruvboomen ligger bakom Norrbottenskommunernas dominans. Även Gällivare når över 50 procent.

Det senaste året har järnmalmspriset också hunnit sjunka dramatiskt och den nyöppnade sjumiljardersgruvan i Pajala har konkursat och stängts. Vad det betyder för skattekraften hos tillväxtraketen Pajala och grannarna intill kommer att visa sig närmsta åren.

Granskningen visar att kommuner med redan hög skattekraft i något högre grad överträffat rikssnittet. I botten finns övervägande kommuner med låg skattekraft, längst ner inte sällan krisdrabbade kommuner med tidvis hög arbetslöshet, som exempelvis Filipstad och Trollhättan. Men där överraskar också sådana som ingen förknippar med kommunala problem: Järfälla, Sigtuna, Sundbyberg. Snabbt växande kommuner.

Är inte Sundbyberg en tillväxtkommun?
– Absolut! Vi är den kommun som vuxit snabbast i landet fyra år i rad. Vi har öppnat en ny förskoleavdelning per månad i fyra års tid. En ganska kraftfull tillväxt, säger Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Invånarantalet i Sundbyberg har på tio år vuxit med mer än en fjärdedel. Samtidigt har kommunen utvecklats klart sämre än snittet i landet vad gäller skattekraft. 2005 tillhörde man den absoluta toppen med en skattekraft på 119 procent av rikets genomsnitt. Nu är noteringen nere på 108 procent.

Orsaken är just tillväxten. Alltså den kommunala tillväxt som mäts i befolkning. De nya invånarna har haft lägre snittinkomst och urholkat skattekraften. Till exempel beroende på att många är barn.

– Vi hade en befolkning som i enormt hög grad var i arbetsför ålder. Nu börjar det jämnas ut och vi har mycket fler barn. Det är en viktig orsak, säger Jonas Nygren.

Liknande effekter syns även hos andra som satsat hårt på att bygga nya bostäder.

Långt ner på listan finns även kommuner som visar god aktivitet i näringslivet men svag tillväxt av skattekraften. Bland annat beroende på stor inflyttning av invandrare och unga – grupper med lägre inkomster. Paradexemplet är Södertälje.

När den förra regeringen ville göra det mer lönsamt för kommuner att satsa på tillväxt riktades stimulansen bara till de tolv kommuner som hade den allra högsta skattekraften, över 115 procent av rikssnittet. Jonas Nygren är skarpt kritisk till ”bonusmiljarden”.

– Vi bygger ju mångdubbelt mer än de passiva kommuner som gynnades! Jag tycker man borde införa system som belönar dem som kan och vill växa – inte dem som inte vill.

Cecilia Löfgreen (M) var kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, som har vuxit och framför allt ska växa enormt kommande år. Men skattekraften har urholkats de senaste tio åren. Från en nivå som hade gett dem utdelning i bonusmiljarden, 117 procent av rikssnittet, till en nivå som inte gav någonting av extrapengarna, 108 procent av rikssnittet. Hon tycker ändå att ”bonusmiljarden” är välavvägd.

– Jag tror att en kommun kan skapa förutsättningar för att fler företag etableras i kommunen och att en högre andel av befolkningen har jobb. Bonusmiljarden verkar positivt i en sådan riktning.

Men ni har tillväxt och rör er samtidigt allt längre från att få någon tillväxtstimulans?
– Vi har inte tillräckligt väl lyckats stötta vissa grupper i befolkningen till att få ett arbete. Men jag är helt övertygad om att vi når upp till vår tidigare skattekraft på sikt.

Människors livsmönster bryr sig allt mindre om kommungränser – man arbetar här, bor där. Bostadssegregation mer än något annat har skapat hög skattekraft i vissa kommuner, samtidigt som tillväxten är beroende också av grannkommunerna. Ulf Tynelius, analytiker på statliga Tillväxtanalys, menar att vår kommunindelning inte längre blir så belysande när tillväxt ska studeras.

– Rörligheten har ökat så mycket, landet har gått från 180 till 70 funktionella arbetsmarknadsregioner på tjugo år. Skattekraften i en enskild kommun kan vara ganska frikopplad från hur tillväxten egentligen utvecklats regionalt, säger han.

Så ser kommunernas skattekraft ut

Alla vinnare och förlorare här:

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/skattekraft.pdf

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/skattekraft.pdf

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/skattekraft.pdf

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/skattekraft.pdf

Så får du koll på pengarna

För den som vill nå resultat i politiken går det inte att bortse från skatter och ekonomi. Därför ger Dagens Samhälle ut

Politikernas Ekonomibok

. Boken beskriver på ett lättbegripligt sätt många av de ekonomiska frågor som förtroendevalda måste ta ställning till.

Boken finns att köpa

här

.

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

TillväxtSkatter

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News