Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kommuner slåss om datajättarna

Publicerad: 8 mars 2017, 23:15

Facebook fick runt 140 miljoner kronor i investeringsstöd när företaget byggde hallar i Luleå.

Foto: Facebook

Ökade datamängder ökar också behoven av datalagring. Ett antal kommuner och regioner har förhoppningar om att gå i Luleås fotspår och bli platsen för nya serverhallar. Etableringar som kan ge jobb och ekonomisk tillväxt.


Födelsedagshälsningar, bilder från festen eller dråpliga videosnuttar – allt vi lägger ut på nätet lagras digitalt någonstans. Det görs i serverhallar i datacenter, i egen regi eller i ”datahotell”.

Och behoven växer enormt. Det väcker förhoppningar även där man normalt sett inte är bortskämd med att företag vill starta verksamhet. Facebooks etablering i Luleå har skapat drömmar hos en rad kommuner och regioner.

Mer än drömmar är det i Avesta, där ett 109 hektar stort område i Horndal har köpts av ”ett av världens största företag i den här branschen”.

– Vi är bundna av sekretessavtal. Men området är sålt och håller på att ställas i ordning. Allt som återstår är ett investeringsbeslut, som vi hoppas på inom ett halvår, säger Lars Isacsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bara sju personer i Avesta har full insikt i vilket före­taget är och har skött förhandlingar och planering. Men enligt Dalarnas Tidningar handlar det om Google.

– Det här har hållit på i över två år. Inför ett etablerings­beslut finns det väldigt mycket frågor, så vi har gjort ett otroligt grundligt arbete. Och det är redan en bra affär, vi köpte marken för 15 miljoner kronor och sålde för 32, säger Lars Isacsson.

Vägen från Silicon Valley fram till Avesta gick via Business Sweden och direktkontakter mellan företaget, kommunledningen och näringsminister Mikael Damberg (S).

Just nu pratas det IKT, informations- och kommunikationsteknik, (på engels­ka ICT), i en rad kommunala mötesrum. Satsningar på data­center var heta redan ­tidigare, men blev ännu hetare när elskatten för serverhallar sänktes med 97 procent vid årsskiftet till 0,5 öre per kilowattimme. Ännu ett argument för etablering i Sverige.

Sedan tidigare finns naturlig kyla, grön el via vatten­kraft, politisk stabilitet, hög IT-användning hos befolkningen och ett i jämförelse med andra länder välutbyggt fibernät. Samt ett statligt investeringsstöd på 10–15 procent av kostnaden om etableringen sker inom stödområdet (Norrland, Dalarna, Gävleborg och delar av Värmland). Till exempel fick Facebook runt 140 miljoner kronor i stöd när det etablerade sig i Luleå.

– Damberg pratar om upp till 300 jobb. Det blir i alla fall över 100 i Avesta. Och en bra mix av jobb, med allt från ingenjörer till säkerhet och övervakning. Men också flera hundra byggjobb under uppförandetiden, säger Lars Isacsson.

Att det blev just Avesta är ingen slump.

– Vi har en industritradition sedan 1630, med en ­industri som är starkt kraftberoende. Stabiliteten spelar också en roll, det är tryggt att göra affärer med Sverige och en kommun, tillägger han.

Avesta är inte ensamt om att jaga dataetableringar. I samarbetet Big Green Data jobbar Timrå, Härnösand, Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå kommuner tillsammans med Eon och fastighetsbolagen Nybergs och Sjöfast för att få före­tag att bygga data­serverhallar.

– Konkurrensen om etableringarna är allt hårdare, mellan länderna och mellan platser i länderna. För företagen handlar det om att eliminera riskerna så långt möjligt. Vi har inga jordbävningar, har politisk stabilitet och stabila leveranser av grön el, säger Mikael Aamisepp på Big Green Data.

De har varit i kontakt med nio företag som letar platser för större ”sajter” (i det här sammanhanget platsen för ett ­datacenter). I februari var Mikael Aamisepp i Washington och Silicon Valley på kundmöten ordnade av Business Sweden.

– Inte minst var budskapet om att Sverige sänkt energiskatten viktigt. Där har vi tidigare haft en nackdel gentemot Finland och Danmark. Och vid sådana tillfällen representerar vi Sverige i förs­ta hand. Amerikaner vet inte skillnaden på Kramfors eller Falun.

En annan gruppering med det vitsiga namnet Node Pole startades av Luleå, Piteå och Bodens kommuner, men ägs sedan februari av Vattenfall och Skellefteå Kraft.

Förutom Facebook i Luleå har Node Pole fått det kinesiska teknikföretaget Canaan att välja etablering i Boden. Där finns också Hydro66, ett ”data­hotell” där företag kan hyra yta eller serverkapacitet.

– Många gör samma fel: de tror att har de bara en ledig tomt ­löser det sig. Men det går åt lika mycket energi i ett datacenter som i ett smältverk. Av den totala kostnaden att driva ett center utgör el cirka 40 procent, säger Christoffer Svanberg, marknadschef på Node Pole.

– Det är en industri i exponentiell tillväxt. I dag pratar alla om att lagra i molnet. Men molnet ska ju bo någonstans, tillägger han.

En expertrapport från 2016 uppskattade att det globalt behövs 700 nya datacenter till 2020 och att runt 200 av dem hamnar i Europa.

– Av dem är det kanske rea­listiskt att ett tjugotal hamnar i Sverige. Men vi har goda förutsättningar. Det handlar också om miljöprofilen. Svensk elproduktion står för 20 gram koldioxidutsläpp per kilo­wattimme. Brittisk för 507 gram och kinesisk för 900 gram. Är det enbart vattenkraft handlar det om 0,4 gram, säger Christoffer Svanberg.

– Sådant spelar en roll när Greenpeace går igenom före­tagens miljöpåverkan och uppmanar till exempel Netflix kunder att reagera.

Läs mer: Det kan handla om 30 000 jobb

Janne Sundling

Flera år till etablering

Februari 2004: Mark Zuckerberg utvecklar det som ska bli det sociala nätverket Facebook på Harvard.

2009: Facebook tar en första kontakt med Invest in Sweden (i dag Business Sweden).

Oktober 2009: Luleå, Skåne och Stockholm besöker Facebook i Palo Alto, Kalifornien.

Mars 2010: Facebook får ett första förslag på 22 platser som klarar minimi­kraven.

April 2010: Facebook väljer ut åtta platser som granskas och utvärderas.

Maj 2010: Nu har alternativen krympt till fyra platser som granskas vidare.

Oktober 2010: Valet står mellan två: Luleå och Östersund.

Oktober 2011: Facebook meddelar att det etablerar sig i Luleå.

Juni 2013: Invigning hall 1 Facebook Luleå.

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev