Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kommuner sänker krav på kompetens

Publicerad: 22 oktober 2015, 02:45

Norrköping är en av de kommuner som inte kräver utbildning för att jobba med ensamkommande ungdomar, bekräftar socialdirektör Yvonne Thilander.

Foto: Henrik Witt

Varje dag söker 300 ensamkommande unga asyl i Sverige. Kommuner öppnar boenden på löpande band och anställer i ett rasande tempo den personal som går att få tag i. Kraven på utbildning sänks och belastningsregistret kontrolleras i efterhand.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeAsylsökandeHVBEnsamkommandeFlyktingbarn

Från slutet av september till mitten av oktober startade Trelleborgs kommun 24 transitboenden. 300 personer nyanställdes i ett rasande tempo. Kommunen har till exempel haft drop-in i Rådhuset och de som intervjuats klockan åtta på morgonen har en kvart senare varit på väg till sitt nya jobb.

– Vi anställer enligt principen ”verkar du vettig, då får du gå in och jobba”, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsavdelningen.

Personer som finns i polisens belastningsregister ska inte anställas, men den kollen hinner kommunen inte göra i förväg. Alla kontrolleras i stället i efterhand och en handfull nyanställda har fått sluta sedan det visat sig att de tidigare dömts för allvarliga brott.

Cecilia Lejon har gjort en så kallad lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) där hon bland annat påpekar att det innebär risker för barnen att kommunen inte hinner göra en normal kontroll av dem som anställs på boendena. Lokalerna uppfyller heller inte de krav som egentligen ställs på boenden.

– Vi måste lägga regelverken åt sidan. Vi levererar tak över huvudet, sängar och mat för dagen. Och hittills har ingen behövt sova i parken, säger Cecilia Lejon.

Trelleborg är sedan en månad en så kallad ankomstkommun, med särskilt ansvar för ensamkommande minderåriga som ännu inte registrerats av Migrationsverket.

Även Norrköping är ankomstkommun och har sedan i somras öppnat flera nya transitboenden och hvb-hem (hem för vård och boende).

Där ställs inte längre de vanliga kraven på att personalen ska ha relevant högskoleutbildning eller vara behandlingsassistenter.

– Nu är villkoret att det ska vara personer med sunt förnuft som har tid att vara där, säger socialdirektören Yvonne Thilander.

Personal från andra kommunala verksamheter, som till exempel fritidsgårdar, har fått rycka in på transitboenden och flera personer på socialkontoret har släppt sina vanliga arbetsuppgifter för att i stället ägna sig åt rekrytering.

– Vi har haft speed-dating på arbetsförmedlingen och vi ska gå ut till studenter på universitetet som kanske vill jobba extra. Trycket är inte tillfälligt, utan det kommer att vara så här under lång tid fram­över, säger Yvonne Thilander.

I Malmö har sociala resursförvaltningen anställt 15 HR-konsulter som enbart arbetar med att bemanna boenden för asylsökande ensamkommande minderåriga. Och fler rekryterare kommer att behövas.

– Vanligtvis har vi ingen personal på förvaltningen som arbetar med bemanning av boenden. Det brukar skötas av cheferna för boendena, säger Kristina Aurell, HR-chef på sociala resursförvaltningen.

Det råder ingen brist på intresserade sökande och hittills har kommunen lyckats få tag i personal. Men det beror enligt Kristina Aurell på att kompetenskraven sänkts.

– Nu söker vi personer med gymnasiekompetens, som inte finns i belastningsregistret och helst ska ha erfarenhet av att jobba med människor.

Rekryteringen underlättas av den mediala uppmärksamheten kring flyktingsituationen och det engagemang många människor visat. Många hör av sig, via mejl och telefon.

– Det finns personer som är beredda att ta tjänstledigt från sina nuvarande arbeten. Andra är unga personer som studerat färdigt och går arbetslösa, deltidsarbetande eller pensionärer som kan tänka sig att gå in och jobba, berättar Kristina Aurell.

Göteborgs stad startade nyligen tre nya boenden inom loppet av fyra dagar och under de kommande fjorton månaderna räknar HR-chefen på social resursförvaltning, Nicoline Blidberg, med att kommunen kommer att starta tjugo nya boenden för asylsökande.

På transitboendena, där ungdomarna vistas i upp till två veckor, anställs nu personer som inte har relevant utbildning.

– De ska inte finnas i belastningsregistret och gärna ha erfarenhet av att arbeta med barn och unga, men framför allt ska de vara trygga och stabila vuxna, säger Nicoline Blidberg.

Socialstyrelsen kräver att föreståndaren för ett hvb-hem ska ha lämplig högskoleutbildning. IVO har ännu inte börjat grans­ka de boenden som startats i år och har hittills inte fångat upp brister i personalens kompetens.

– Vi kommer att se mer av det efter årsskiftet. Nu grans­kar vi redan etablerade verksamheter där det finns en bas av kompetent personal, säger Birgitta Hagström, som leder IVO:s planerade tillsyn av hvb-hem.

Myndigheten klargjorde i början av september att den inte längre kräver eget rum åt asylsökande som bor på hvb-hem.

– Vi ser nu överbeläggningar, och när många vistas på liten yta och ska dela på duschar och toaletter blir det lätt konflikter. Men det svenska samhället befinner sig i en extraordinär situation och vi måste ha en pragmatisk hållning, samtidigt som barnens säkerhet aldrig får äventyras, säger Birgitta Hagström.

LÄS MER: All debatt i DS om flyktingkrisen. 

10 400 unga asylsökande på 7 veckor

■ 1 september-19 oktober har 10 400 ensamkommande barn och ungdomar sökt asyl i Sverige. 
■ Fram till 19 oktober i år har 19 800 ensamkommande minderåriga sökt asyl i Sverige. 11 000 av dem kommer från Afghanistan. 
■ Därutöver finns ungdomar på transitboenden som ännu inte registrerats av Migrationsverket och unga som avvikit från boenden.

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev