tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kommuner letar dömda

Publicerad: 31 oktober 2012, 10:04

Noras ks-ordförande Solweig Oscarsson (S) och personalchefen Kerstin Folkesson är överens: alla som ska anställas i kommunen ska visa upp registerutdrag från belastningsregistret. Foto: Petter Koubek

Allt fler arbetsgivare gör alltmer för att undvika att anställa människor som dömts för brott. Var fjärde kommun kräver utdrag ur belastningsregistret även för jobb där de inte är skyldiga att göra det.


Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


En kommun eller ett företag som anställer någon som ska arbeta inom grundskola, barnomsorg och LSS- eller HVB-verksamhet med barn är enligt lag skyldig att begära att personen ska visa upp ett särskilt utdrag ur polisens belastningsregister.

Men det blir allt vanligare att kräva det även för andra anställningar. Av 213 kommuner som svarat på Dagens Samhälles enkät anger 53 att de begär utdrag ur registret för fler jobb än där de är skyldiga till det enligt lag. I ytterligare 25 pågår diskussioner som kan leda till skärpt kontroll.

När det gäller de lagstadgade kontrollerna är förutsättningarna klara. För dem finns ett särskilt utdrag som visar om man är dömd för allvarliga förseelser som sexbrott eller grova våldsbrott under de senaste tio åren.

Men vad ska diskvalificera från anställning när kommuner kräver att även den som ska få andra jobb ska visa upp det som kallas för utdrag för enskilda, ett utdrag som visar alla typer av brott? Här gäller inga exakta regler. En återkommande formulering från kommunerna är att bedömningen görs ”från fall till fall.”

Frågan om arbetsgivarnas ökade brottskontroll är kontroversiell. 2009 kom utredningen om integritetsskydd i arbetslivet. Den föreslog ett förbud för arbetsgivare att utan stöd i lag begära utdrag ur belastningsregistret av en arbetstagare. Sveriges Kommuner och Landsting förespråkar också en restriktiv linje när det gäller att göra mer än lagen kräver.

Men antalet utdrag ur belastningsregistret har fortsatt att öka. Inte minst inom omsorgen har många kommuner valt att göra betydligt fler kontroller av dem som ska anställas än de är skyldiga till enligt lag.

Exempelvis begär Luleå, Mölndal, Mönsterås och Kristinehamn utdrag för alla som ska anställas inom vård- och omsorg. Sigtuna, Uppsala, Lerum, Jönköping och Växjö är exempel på kommuner som gör det inom äldreomsorgen, som ännu inte omfattas av lagstiftning om kontroll. And­ra varianter är att kontrollen görs inom all HVB-verksamhet eller all verksamhet för personer med funktionsnedsättning, alltså även för dem som ska arbeta med vuxna.

Karlskoga och Halmstad är exempel på kommuner som brottskontrollerar alla som ska få jobb där de har kontakt med barn, alltså även där det inte finns lagstöd. Tomelilla granskar bland andra alkoholhandläggare, Boden lokalvårdare och Helsingborg chefer. Att alla timvikarier kontrolleras är vanligt.

Nora är på väg att gå längst. Där har en policy utarbetats och förankrats som innebär att alla som anställs framöver ska visa ett utdrag ur belastningsregistret.

– Vi tänker att det inte spelar någon roll vilken anställning man har. Det känns angeläget att ha samma bakgrund på alla, säger, personalchefen Kerstin Folkesson.

Kommunstyrelsens ordförande Solweig Oscarsson (S) stödjer idén:

– Det måste gälla alla. Det drar inte med sig annat än att det blir en fördröjning när man ska vänta in papper.

Jönköping vill att bland andra alla som anställs i äldreomsorgen med kontakt med brukarna ska visa ett utdrag ur belastningsregistret. Enligt personalchefen Björn Svensson har man upptäckt domar för såväl narkotikamissbruk, som rån och stölder.

– Många kommer ju till oss direkt från gymnasiet. De har inte så mycket arbetslivserfarenhet att det finns möjlighet att ta referenser, säger han.

Dagens Samhälles samtal med personalchefer visar att det finns en motsättning mellan förvaltningarnas tjänstemän och politikerna å ena sidan och de som jobbar med personalfrågor å den andra. Personalcheferna försöker ofta hålla emot och betona vikten av noggrannhet i det vanliga rekryteringsarbetet.

Men det är svårt att stå emot när kraven, ofta efter en händelse som exempelvis stölder inom äldreomsorgen, blir starka. Frågan är känslig. Flera personalchefer har berättat om motsättningarna mot löfte om att inte citeras.

Uppsala kräver utdrag ur belastningsregistret för arbete även inom exempelvis äldreomsorgen och gymnasieskolan, vilket är mer än lagen kräver.

– Det finns både fördelar och nackdelar. Det kan vara en komplikation att vi blir satta att vara ytterligare en instans som ska döma, säger Karin Källman Svärd, som är personalchef för vård- och bildningsförvaltningen.

I Höganäs har alla chefer möjlighet att kräva registerutdrag vid anställningar. Men kravet är att de ska ha gjort en intervju och tagit referenser. Personalchefen Karolina Håkansson är skeptisk till registerkontrollerna.

– Jag tror att detta med registerutdrag kan ge en otroligt falsk trygghet. Risken är att man inte gör grundjobbet med referenser, säger hon.

Läs också:

"Storbolagen kollar mer"

Dagens Samhälle nummer 38/2012 ute torsdag den 1 november.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev