Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kommuner i Norge ligger steget före

Publicerad: 28 juni 2018, 04:00

Norska Bergen har karantänsregler – som temporärt har stoppat både politiker och deras rådgivare från att jobba med kommunanknutna frågor.

Ämnen i artikeln:

Politik

Bergen införde karantänsregler 2010, efter statlig förebild. Reglerna omfattar heltidspolitiker och deras politiska rådgivare.

Kommunen har möjlighet att besluta om karantän på upp till sex månader, men kan också införa en ämnesrestriktion på upp till tolv månader – vilket innebär att personen kan tillträda sin nya tjänst omgående men är förhindrad att syssla med vissa typer av ämnen. De som bryter mot karantänsreglerna kan drabbas av böter.

Hittills har kommunen bedömt närmare tio personer, varav flertalet har fått någon typ av ämnesrestriktion. Ingen har ännu placerats i total karantän.

– Vi är mycket nöjda med reglerna, säger kommunadvokaten Helge Strand. Det skulle bli häftiga reaktioner om vi plockade bort dem.

Den senaste politikern som fick en ämnesrestriktion var ett kommunalråd som 2014 gick över till en stiftelse som drev sjukhus. Efter valet 2016 var det många politiker och politiska rådgivare som lämnade kommunen. Två av rådgivarna som gick till pr-byråer fick ämnesrestriktioner i sex månader.

– Den ena förbjöds att syssla med alla typer av ärenden där Bergens kommun var inblandad, den andra förbjöds att syssla med klimat-, skol- och idrottsfrågor.

De rådgivare som fått ämnesrestriktioner har ofta arbetat med stadsutveckling och
detaljplaner, en typ av information som kan gynna pr-byråer med byggföretag som kunder.

– Om kommunens folk möter en gammal betrodd medarbetare när pr-byrån gör sin presentation finns en uppenbar risk för missbruk av förtrolig information och sammanblandning av roller, säger Helge Strand.

Han är ”karantänsutskottets” sekreterare och sammanställer underlag om aktuella övergångar. Sedan diskuteras ärendena av de fem ledamöterna i utskottet – erfarna jurister och tidigare folkvalda – innan beslut fattas.

Det är politikerna och rådgivarna själva som anmäler om de anser att deras fall bör prövas.

Risk att ni missar angelägna fall?

– Risken finns, men känsliga övergångar lär ändå få uppmärksamhet.

Ditt råd till svenska kommuner?

– Inför karantänsutskott, inte minst i preventivt syfte. Det stärker tilliten till offentlig förvaltning.

Även Oslo och Tromsø har infört karantänsregler.

Påhl Ruin

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev