Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kommunens kåkstad kan rivas – för andra gången

Publicerad: 21 februari 2022, 12:31

Kåkstans öde har diskuterats i många år. Gällivare kommun har gått ut med en öppen intresseförfrågan i syfte att hitta någon aktör som vill ta över driften.

Foto: Niklas Johansson

Kåkstan var ett av Malmbergets första bostadsområden, det revs och ersattes för länge sedan av modernare bebyggelse. På 1980-talet uppfördes en replika av stadsdelen – nu riskerar även den att jämnas med marken.


Ämnen i artikeln:

Kultur

Kulturområdet Kåkstan invigdes av dåvarande statsminister Ingvar Carlsson i samband med Malmbergets hundraårsjubileum 1988 och har omkring 40 hus och bodar. Det hölls bland en populär julmarknad på området och under sommaren har turister kunnat gå på kafé och loppis. Nu ska Kåkstan flyttas på grund av gruvbrytningen och hotas av rivning.

Gällivare kommun hoppas att en organisation ska förvalta Kåkstan. Det är ”jätteviktigt” att området bevaras så att Malmbergets historia inte glöms bort, säger Dan Johansson, förvaltningschef på Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen, till P4 Norrbotten.

Enligt ett avtal mellan kommunen och statliga LKAB är det gruvbolaget som ska flytta byggnaderna – vid vilket datum det sker är oklart.

– Det finns en risk att den enda utvägen är att riva byggnaderna, men parallellt med det här spåret har vi dialog med LKAB och vi tittar också på andra lösningar, säger Dan Johansson till P4.

 

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Kultur

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev