Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kommundirektör tar över förvaltning efter massivt underskott

Publicerad: 14 juni 2021, 12:18

Caroline Schmidt (C), oppositionsråd i kommunstyrelsen, uppger att social- och omsorgsförvaltningen haft underskott under en längre tid utan åtgärder.

Foto: NILS JAKOBSSON

Socialchefen i Hudiksvalls kommun petas och kommundirektören tar över hennes uppgifter. Det meddelar kommunstyrelsen efter att en rapport visat att social- och omsorgsförvaltningen är på väg mot ett underskott på över 100 miljoner kronor i år.


Ämnen i artikeln:

OmsorgFörvaltningRegion Gävleborg

Det är i en extern genomlysning som det framkommer att social- och omsorgsförvaltningen är på väg att gå back 108 miljoner kronor under 2021. Anledningen uppges bland annat vara extra kostnader inom äldreomsorgen. 

– Den här förvaltningen har gått back i en massa år. Det finns skäl att tro att den är underfinansierad sedan tidigare och under pandemin har underskottet accelererat, säger Ulrica Högbergh (V), oppositionsråd i kommunstyrelsen, som var med och tog beslutet om att flytta in social- och omsorgsförvaltningen in under kommunledningsförvaltningen.

I rapporten, som beställts av kommunstyrelsens ordförande, nämns även att förvaltningen har en lång tradition av att se ekonomi som något som inte nödvändigtvis hänger ihop med verksamheten; ”det ses som olika saker”. Samt att ledningsarbetet vid förvaltningen saknar kompetens inom ekonomi, HR och kvalitet.

– Min uppfattning är att styret inte tagit det här på riktigt allvar och satt sig in i situationen under alla de här åren, säger oppositionsrådet Caroline Schmidt (C).

Vänsterpartisten Ulrica Högbergh uppger att förvaltningen inte heller genomfört flera beslut som fattats av nämnden, men att ansvaret för situationen ändå landar på politikerna.

– Det är alltid politikerna som har det yttersta ansvaret. Vi kan inte bara skylla på förvaltningen. Nu har vi fattat beslut om de här åtgärderna enhälligt i kommunstyrelsen eftersom alla tyckte att det var nödvändigt, säger hon.

Social- och omsorgsnämndens ordförande Henrik Berglund Persson (S) medger att nämnden kunnat göra ett bättre jobb.

– Jag anser att nämnden brustit i uppföljning av beslut som fattats. Det är klart att vi skulle ha legat på förvaltningen mer, säger han. 

Henrik Berglund Persson uppger också att rapportens prognos för underskottet halverats på grund av åtgärder som redan vidtagits. 

– Förvaltningens prognos är nu minus 50 miljoner. Vilket fortfarande är för högt. Vi kommer säkert behöva fatta några ytterligare tuffa beslut. 

I och med omorganisationen tar kommundirektören Bengt Friberg över chefsposten för förvaltningen. Det är ännu oklart vad som händer med den tidigare socialchefen. 

– Förtroendet för förvaltningschefen är uppenbart naggat i kanten. Men det är svårt att få insyn som oppositionsråd. Kommunstyrelsens ordförande, nämndordförande och förvaltningschefen ger olika förklaringar till situationen, säger Caroline Schmidt.

Jan Ahmadi

Reporter

jan.ahmadi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev