Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kommunchef överväger polisanmälan efter politikers mejl - ”Inte okej att ge sig på en tjänsteman så här”

Publicerad: 18 juni 2021, 11:48

Christina Sandin har upplevt ett stort stöd från alla andra politiker efter incidenten.

Foto: Press

”Ett förtäckt hot”. Så ser Surahammars kommunchef Christina Sandin på ett mejl hon fått från en KD-politiker i ett ärende som rör en varslad förvaltningschef. Budskapet i mejlet rör upp känslor i kommunen.


Ämnen i artikeln:

Region VästmanlandTjänstemänPolitiker

Bakgrunden är en extern utredning som landat i att en förvaltningschef ska varslas om avsked. När Dan Haglund, KD-ordförande och ersättare i kommunfullmäktige, fick höra om varslet skickade han ett mejl med en varning till Christina Sandin, som är tillförordnad kommunchef.  

”De fem partier som ämnar ta över styret i kommunen (M, KD, C, L och SD) ska inom kort träffa X (förvaltningschefen, reds anm) och höra hans berättelse om allt som hänt. Om du genomför den olagliga uppsägningen innan vi har haft vår träff med X samt utvärderat densamma, kommer det att utkrävas personligt ansvar av dig via de legala möjligheter som finns”, skriver han.

Christina Sandin, som uppger att ärendet med förvaltningschefen har varit infekterad och upprört både tjänstemän och politiker på kommunen, blev ställd när hon läste mejlet.

– Jag kände att det var ett förtäckt hot. Det var lite som att han ville sätta dit mig personligen, när vi på kommunen haft en process där vi tagit hjälp av sakkunniga i arbetsrätt och landat i hur vi ska lösa ett ärende, säger hon.

Mejlet har även väckt starka reaktioner inom Socialdemokraterna, som lämnar över styret i kommunen till den nya majoriteten nästa vecka. 

– Det är upprörande att en politiker uppträder på det här sättet och försöker hota kommunchefen till att göra som det nya styret vill, säger Olle Thorell (S).

LÄS MER: Efter maktskifte: C i samarbete med SD - ”Tvungna för kommunens bästa”

Johanna Olofsson (M), som tar över som kommunstyrelsens ordförande, är däremot tydlig med att Dan Haglund inte talat för den nya majoriteten.

– Jag tycker verkligen inte att det är okej. Det är inget vi står bakom. Och jag har pratat med Dan Haglund om att det är helt oacceptabelt att skriva så här, säger Johanna Olofsson.  

Dan Haglund, som tidigare jobbat på samma förvaltning som den chef som ska avskedas, hävdar att han skrivit mejlet som privatperson. Han upplever inte att han hotat någon. 

– Det här handlar inte om en uppsägning, utan ett avsked som man i princip bara kan vidta om den anställda har gjort sig skyldig till brott. Som jag skrev i mejlet så kommer jag personligen att kontrollera lagligheten i det, säger han.

Men Christina Sandin känner annorlunda. 

– Det känns inte okej att ge sig på en tjänsteman personligt på det här sättet. Jag överväger att polisanmäla det här.

Jan Ahmadi

Reporter

jan.ahmadi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev