Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kommunalt bolag anklagas för att hindra rättegång

Publicerad: 26 november 2020, 09:59

Prover visade att de boende hade fått i sig mycket höga halter PFAS från vattnet.

Foto: Mostphotos

Nu sätter tingsrätten ner foten. Den 8 januari är det sista datum som Ronneby Miljöteknik får lämna in ny bevisning i det så kallade PFAS-målet.


Det kommunala bolaget stämdes av PFAS-föreningen 2016 efter att höga halter av det farliga ämnet PFAS under december 2013 upptäcktes i ett av kommunens vattenverk.

Rättegången skulle ha startat under våren 2020 men sköts upp på grund av coronapandemin. Den 10 september skulle förhandlingarna ha startat men bara dagen innan lämnade kommunen in ny bevisning, vilket gjorde att tingsrätten sköt upp rättegången ytterligare en gång.

Men nu vill Blekinge tingsrätt få slut på turerna och beslutar att efter den 8 januari 2021 är det stopp för ny bevisning. Rätten menar att det finns skäl att anta att det kommunala bolaget och dess jurister fördröjer processen utan godtagbar anledning.

”Svarandebolagets utgångspunkt, att all forskning som publiceras utan några närmare efterforskningar ska åberopas som bevisning, ger under sådana omständigheter tingsrätten skäl att ifrågasätta om svarandebolaget bedriver en lojal processföring som syftar till att få tvistefrågan avgjord”, skriver tingsrätten enligt Sydöstran.

Pelle Sten

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev