måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kommunalråd vill se folkomröstning om vindkraftspark

Publicerad: 27 februari 2023, 12:32

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Företaget Dalavind vill bygga 37 vindkraftverk i Orsa kommun. Projektet har planerats i flera år. Kommunalrådet Mikael Thalin (C) har tidigare sagt att kommunen skulle använda sig av sitt veto för att hindra byggplanerna. Nu har de svängt i frågan.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttVindkraftFolkomröstning

Dalavinds ansökan har skickats in till länsstyrelsen, rapporterar SVT. Styret i kommunen vill nu få till en folkomröstning i frågan, och lovar att följa resultatet.

Företaget vill bygga 67 vindkraftverk, varav 37 planeras i Orsa. I de ansökningar som lämnats in till länsstyrelsen är det två områden i Orsa och Ljusdal som berörs av projektet som planerats i flera år.

Ursprungligen planerades långt fler vindkraftverk, men projektet har bantats.

Tidigare har kommunalrådet i Orsa kommun, Mikael Thalin (C), sagt att om en ansökan skulle lämnas in skulle kommunen använda sig av sitt veto för att hindra byggplanerna. Nu har tonläget ändrats.

– Vi sa nej av två orsaker vid samrådet, en var närheten till Koppången och en annan var storleken på projektet. Nu har Dalavind uppenbarligen lyssnat, säger Mikael Thalin till SVT.

I intervjun med SVT framhåller han att en anledning till att kommunen inte lägger in ett veto, eller säger bestämt nej till Dalavind, är att projektet påverkar många på olika plan. Dels dem som vistas i berörda områden, dels den lokala ekonomin.

Frågan om vindkraftverk ligger nu i händerna på de boende i Orsa kommun, då resulatet av folkomröstningen enligt Mikael Thalin kommer att följas.

– Det finns stora utmaningar i natur och närmiljö, men stora fördelar i och med ökad elproduktion och fördelar för den lokala ekonomin, säger han till SVT.

Vindkraftverks vara eller icke vara har varit en minst sagt het potatis runt om i landet det senaste året.

I en folkomröstning om ny vindkraft i Söderhamn i höstas var en majoritet emot såväl etablering av vindkraft på Storgrundet som på svenskt territorialvatten utanför Söderhamn.

I Piteå har vindkraftverken däremot fått snurra på med bred politisk enighet där Socialdemokraternas kommunalrådspar Helena Stenbergs och Patric Lundström är stolta över satsningen på grön el och vindparken i Markbygden.

– Fortfarande Europas största, vad jag vet, sa Patric Lundström i en tidigare intervju med DS.

Frida Larsson

LÄS MER: Piteås vind gröna omställningens motor – så baxades projektet igenom 

LÄS MER: Nu blåser det motvind för vindkraften – men vill vi hellre ha ett kärnkraftverk inpå knuten?

LÄS MER: Kommuner tar till vetot för att stoppa vindkraft - ”En del av självstyret”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev