Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kommunalråd avgår efter utpressningsskandal

Publicerad: 4 februari 2022, 11:34

Mikael Rubin lämnar på eget bevåg sina uppdrag i Moderaterna, uppger partiets gruppledare i Trelleborg.

Foto: Ingrid Wall

Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M) avgår med omedelbar verkan. Beskedet kommer efter att Trelleborgs Allehanda avslöjat att politikern blivit utpressad på stora summor pengar.


Ämnen i artikeln:

BrottModeraterna

Moderaterna i Trelleborg uppger på fredagen att kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin med omedelbar verkan lämnar samtliga kommunala och regionala uppdrag för partiet. 

”Det är en väldigt allvarlig situation och Rubins agerande är oacceptabelt. Vi har haft en diskussion med Mikael Rubin och han har nu valt att lämna alla sina förtroendeuppdrag inom Moderaterna. Nu inleds en process för att ta fram en ersättare.”, säger Ann Kajson Carlqvist gruppledare (M) Trelleborg i ett kort pressmeddelande.

Trelleborgs Allehanda avslöjade på torsdagen att Mikael Rubin 2020 utpressats på 213 000 kronor av en kvinna han träffat på nätet. Politikern har polisanmält händelsen och säger enligt tidningen i polisförhör att han betalat 2 500 kronor för lättklädda bilder på kvinnan. Han medger också att han visat dåligt omdöme.

Sofia Bennet, politisk sekreterare för M och KD i kommunen, säger till Dagens Samhälle att Mikael Rubin lämnar på eget initiativ och att Moderaterna inte motsätter sig detta.

– Det råder total konsensus kring beslutet. Politik är en förtroendefråga och samtliga parter har bedömt att här går gränsen, säger hon.

Sofia Bennet vill inte säga om partiet har förtroende för Mikael Rubin eller inte.

– Svaret är att politik handlar om förtroende och det är förtroende gentemot allmänheten. Helhetsbedömningen är att den här situationen inte var hållbar.

Mikael Rubin har polisanmält att han utpressats på pengar. Har han setts som en säkerhetsrisk eftersom han varit i beroendeställning?

– Det vill jag inte kommentera. Det är en djupt beklaglig situation, säger Sofia Bennet.

Dagens Samhälle söker Mikael Rubin.

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

BrottModeraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev