tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kommun vill driva hotad akutmottagning

Publicerad: 24 maj 2023, 10:55

Skaraborgs sjukhus i Lidköping.

Foto: DANIEL STILLER

Under flera år har akutmottagningen i Lidköping hotats av nedläggning. Nu vill kommunen undersöka om man kan gå in och driva verksamheten tillsammans med regionen.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenAkutsjukvård

Sara Pramsten

sara.pramsten@dagenssamhalle.se


Skaraborgs sjukhus räknar med ett underskott på 450 miljoner i år och måste spara. Sjukhusets akutmottagning i Lidköping har hotats av besparingar och nedläggning flera gånger – men nu vill kommunen gå in och rädda verksamheten, rapporterar flera lokala medier.

– Vi vill gärna titta på om det finns några möjligheter att på något sätt bedriva gemensam verksamhet mellan kommunal hälso- och sjukvård och regionens sjukvård, för att bevara akutsjukhuset, säger Pär Johnson (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, till SVT Väst.

Inspirationen har politikerna hämtat från Norrtälje sjukhus, som sedan flera år drivs av det kommunala vårdbolaget Tiohundra.

Lidköpings kommundirektör har fått i uppdrag att föra en diskussion med regiondirektören om i vilka former man kan gå in och stödja och samarbeta med regionen. Den 31 maj ska kommunstyrelsen ta del av vad diskussionen landat i.

Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, är försiktigt positiv till ett samarbete.

– Jag tycker det låter spännande. Det är klart att är det en kommun som har en stark ekonomi och gör bedömningen att man vill vara med och driva akutsjukvård tillsammans med regionen som har det huvudansvaret, så ska vi självklart titta på det, säger hon till SVT.

Skaraborgs sjukhus har verksamhet i Skövde, Mariestad, Falköping och Lidköping.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev