Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Klassresan är kärnan i Moderaternas politik

Sverige behöver en politik som stärker skolan och möjliggör klassresor för alla. Den politiken är inte Socialdemokraternas, replikerar Erik Bengtzboe (M).

Publicerad: 28 maj 2018, 09:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämlikhetSegregationEleverFörskola

REPLIK  Det är med goda skolresultat som vi lägger grunden för social rörlighet. Ska vi möjliggöra fler klassresor, så börjar det med riktigt god undervisning i skolan. Socialdemokraternas Matilda Ernkrans hävdar att Moderaterna säger nej till alla förslag för en mer jämlik skola. Det stämmer inte. Lika möjligheter för alla barn är kärnan i Moderaternas politik.

I Socialdemokraternas Sverige lämnar nära var femte elev grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Anmälningarna om hot och våld i skolan har fördubblats sedan 2014. Lärarbristen tilltar och lärarna saknar tid att planera, genomföra och utvärdera sin undervisning.

Reformer som sätter fokus på kunskap i skolan, tidiga insatser och riktad stöd till de skolor som verkligen behöver det behövs, och Moderaterna vill därför införa:

■ Skräddarsydd hjälp till skolor som behöver extra stöd. Det kan handla om fler lärare, kompetensutveckling och insatser för bättre trygghet. Ta bort onödigt pappersarbete och ge lärarna avlastning med lärarassistenter.
■ Rätt till 30 timmars förskola för barn med arbetslösa föräldrar och obligatorisk språkförskola för nyanlända barn. Förskolan är viktig för alla, men särskilt för barn från socialt utsatta hem och familjer där man inte talar svenska.
■ Ett skolval för alla med aktivt obligatoriskt skolval och bättre information om skolvalet till alla familjer, på de olika språk som behövs.
■ Mer undervisning på lågstadiet, med särskilt fokus på svenska och matematik.
■ Utökad lovskola för elever som riskerar att inte komma in på gymnasiet och läxhjälp på alla skolor. Oavsett familj ska alla få den extra hjälp som behövs.

Däremot har vi, likt övriga Alliansen, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, sagt nej till en lagändring om ”allsidig social sammansättning” i skolan. Att bryta segregationen i Sverige är ett viktigt mål, men lagförslaget är så vagt att ingen vet vad resultatet blir. Skolverket avråder från att införa lagen. Förslaget kan strida mot gällande diskrimineringslagstiftning och öppnar upp för en elevsortering som inskränker det fria skolvalet. Skolkommissionen konstaterar själva att konsekvenserna av förslaget är oöverblickbara, men är tydliga med att kommuner, med en bestämmelse om allsidig social sammansättning, måste överväga att låta elevernas bakgrund styra vilken gymnasieskola de ska gå i istället för deras betyg. Det vore förödande för såväl kunskapsuppdraget och det fria skolvalet.

Det är inte en politik för en verkligt jämlik skola där alla elever har lika möjligheter till en god utbildning. Fyra år har gått utan att regeringen lyckats genomföra några reformer som höjt kunskaperna eller tagit hand om de elever som lämnats efter. Sverige behöver en ny regering som stärker skolan och möjliggör klassresor för alla.

Erik Bengtzboe, utbildningspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev