torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Klart med nytt styre i Sölvesborg – men flyktingförslag stoppades

Publicerad: 29 november 2022, 13:45

Birgit Birgersson Brorsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.

Foto: MAGNUS LEJHALL

Efter några turbulenta veckor har socialdemokraten Birgit Birgersson Brorsson nu valts till kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Samtidigt backar M om förslag om flyktingmottagande som de själva varit med att ta fram under det tidigare styret med SD.

Ämnen i artikeln:

Lokala styren efter valet 2022

Sara Pramsten

sara.pramsten@dagenssamhalle.se


Efter en intensiv debatt på måndagens fullmäktigemöte valdes en ny ordförande för kommunstyrelsen. Det var en sluten omröstning där Birgit Birgersson Brorsson fick 27 röster och därmed vann över sverigedemokraten Louise Erixon som fick 22 röster, rapporterar flera lokala medier.

Socialdemokraterna kommer att styra tillsammans med Moderaterna, Centern och det lokala SoL-partiet. Därmed tappar Sverigedemokraterna makten i den kommun som har kallats partiets skyltfönster.

Maktskiftet i Sölvesborg kommer efter att Moderaterna för en månad sedan meddelat att man lämnar styret med SD och KD och i stället bildar en ny koalition med bland annat S. Beskedet har mött kritik och vägen till gårdagens omröstning har även kantats av hot och hat mot flera moderata ledamöter.

Vid fullmäktigemötet skulle också budget och en ny strategi kring flyktingmottagande klubbas igenom. Men båda punkterna återremitterades till kommunstyrelsen efter omröstning. 

När det gäller flyktingmottagandet är det ett förslag som M varit med och tagit fram tillsammans med det SD-ledda styret. Det handlar bland annat om att nyanlända som anvisas till Sölvesborg ska placeras i andra kommuner. Socialdemokraterna har kritiserat den nya strategin – och redan inför fullmäktige flaggade Moderaternas gruppledare Kith Mårtensson för att partiet nu skulle rösta emot.

– Vi har inte ändrat uppfattning. Det här är dokument som är framtagna i diskussion där man har fått ge och ta som man får göra när man är fler än en som ska ta fram någonting, sa Kith Mårtensson till P4 Blekinge inför mötet där hon också valdes till kommunstyrelsens vice ordförande.

LÄS MER: SD-toppen Louise Erixon: ”Vill man inte anpassa sig kan man söka sig till Rinkeby”

LÄS MER: Här är kommunerna där SD blev störst – men utan makt: ”Det är bedrövligt” 

LÄS MER: Hatstorm mot M-toppen som valde S före SD 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev