söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Klart i Göteborg: Rödgrön minoritet tar över

Publicerad: 28 oktober 2022, 08:38

Jonas Attenius (S) ska nu styra ett minoritetsstyre i Sveriges andra största stad. Bilden är från Socialdemokraternas valvaka i Göteborg i september. Foto: Thomas Johansson

Centerpartiet i Göteborg går i opposition men släpper fram det rödgröna minoritetsstyret S, V och MP.
”Vi kommer lägga fram en egen budget och söka stöd för vår politik både till vänster och höger”, säger C-gruppledaren Emmyly Bönfors – som håller dörren till SD stängd.

Ämnen i artikeln:

Lokala styren efter valet 2022Val 2022ToppnyheterSocialdemokraternaMiljöpartietVänsterpartietCenterpartietGöteborg

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


De rödgrönas försök att bilda majoritetsstyre misslyckades i veckan när Centerpartiet lämnade förhandlingarna. S, V och MP ska styra kommunen i minoritet med 40 av kommunfullmäktiges 81 mandat och stöd av C.

– Jag är beredd att axla ansvaret som kommunstyrelsens ordförande, säger Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius på en pressträff.

Han tycker att de tre partierna har haft väldigt bra samtal med Centerpartiet.

– Vi var faktiskt lite förvånade när de lämnade för vi hade i princip ett färdigt förslag att presentera. Men nu har vi den här lösningen framåt och det är den bästa vi kan ha i det här svåra parlamentariska läget, säger han till SVT Väst.

Centerpartiet ingår nu valteknisk samverkan med S, V och MP och får en ersättarpost i kommunstyrelsen samt ett antal platser i nämnder, rapporterar GP.

C tror sig kunna få igenom mer av sin politik i opposition och kommer att lägga en egen budget. ”Vi tar också ansvar för att inte skapa kaos i en tid då Göteborg behöver politisk stabilitet”, säger gruppledaren Emmyly Bönfors på Facebook. Partiet kommer att förhandla med alla partier utom Sverigedemokraterna.

 – Det är givetvis alltid bra att ha en plattform, men det finns alltid ett pris. Och vi såg att priset var för mycket vänsterpolitik. På samma sätt har vi inte kunnat gå tillbaka till alliansen eftersom vi inte vill vara del i ett så kallat högerblock, som behöver stöd av SD, säger hon till GP om varför de lämnade förhandlingarna.

LÄS MER: DS karta: Drygt 250 styren klara 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev