fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kirunas krav på regeringen inför EU-mötet: Ni måste stötta kommunerna

Publicerad: 30 december 2022, 13:07

Kiruna välkomnar E-topparna till kommunen när Sverige inviger sitt EU-ordförandeskap i mitten av januari. Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) är stolt.

Foto: Tommy Alvén/Most photos

Sverige inviger sitt EU-ordförandeskap i Kiruna. Tillträdande kommunalrådet Mats Taaveniku (S) hoppas få chansen att visa upp den vackra naturen – men också knyta kontakter för att lösa kompetensförsörjning och bostadsbrist.

Ämnen i artikeln:

EUPolitikArbetskraftsbristSenaste nytt

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


EU-mötet hålls i mitten av januari och schemat är till största del hemligt. Statsminister Ulf Kristersson (M) har sagt att gruppen ska övernatta på ishotellet i Jukkasjärvi och besöka rymdbasen Esrange.

– Det känns jättebra. Det är med stor stolthet vi tar emot EU-kommissionen och regeringen till Kiruna, säger Mats Taaveniku. 

Han hoppas att det finns tid till fler studiebesök. Kommissionärerna bör få se LKAB:s gruva och även uppleva den ”fantastiska naturen”. Han vill också belysa kommunernas problem. Målet är att Europatopparna ska lämna landet med en förståelse för de utmaningar som norra Sverige står inför. 

– I bästa får vi ett antal EU-kommissionärer som blir ambassadörer för norra Sverige, när de med egna ögon får se allt som pågår här, säger han och fortsätter:

– När det gäller regeringen så hoppas vi att de ska komma till insikt att vi kommuner här uppe i norr som står inför en stor expansion inte kommer att klara av det själva, staten måste faktiskt gå in och stötta. 

Regeringens samordnare för den gröna omställningen i Norr- och Västerbotten Peter Larsson lyfte varnade nyligen i en rapport för att kommunernas expansion riskerar att hindras av brist på bostäder, anställda och samordning. Alla intressenter har underskattat hur svårt det är att rekrytera all ny personal, skriver han.

Mats Taaveniku lyfter särskilt kompetensförsörjningen som ett problem. Han tycker bland annat att statliga LKAB ska dela ut bitar från sina miljardvinster till kommunen.

– Det är på tiden att vi får tillbaka en del av det som vi har bidragit till, för att klara omställningen vi står inför.

Vilken typ av stöd är det ni behöver?

– Staten måste gå in med stöd för att vi ska kunna bygga ut infrastrukturen. Vi måste bygga bostäder för att klara av att ta emot flera tusen fler invånare till 2030-2035. Ett investeringsstöd för bostadsbyggande måste bara till. 

LÄS MER: Stor brist på arbetskraft i norr – nyindustrialiseringen i fara

Samordnare Peter Larsson skriver i sin rapport att de kommande fem åren är avgörande för hur lyckad omställningen kommer att bli. Mats Taaveniku håller med om att framtidsutsikterna för kommunerna är goda – men att tiden är knapp. Han tror inte att det kommer att finnas så mycket tid att diskutera utmaningarna för kommuner som Kiruna, Skellefteå och Boden under EU-mötet. Men han kommer att lyfta frågorna när han kan. 

– Det handlar inte bara om kommunernas expansioner utan det skapar gott om möjligheter för Sverige att ställa om till grön industri och med det elektrifiering. Mötet kan öppna en del dörrar till regeringen och EU-kommissionen, även om den inte har direkt med det här att göra.

LÄS MER:

SKR om EU-ordförandeskapet: Regeringen har lyft rätt frågor

Så hamnade Kiruna i Europas centrum

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev