Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

KD måste lämna decemberuppgörelsen

De fyra allianspartierna har nu lovat att inte göra något som riskerar att regeringen faller. Då är det i realiteten S-MP som avgör i vilka frågor Alliansen kan agera som opposition. Detta är en helt unik uppgörelse som saknar motstycke i modern tid och den borde få alla med intresse för en fungerande demokrati att protestera.

Publicerad: 29 december 2014, 09:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är bara SD som tjänar på uppgörelsen, skriver kommunalråd.

Foto: Suvad Mrkonjic /TT


Ämnen i artikeln:

Kristdemokraterna

En välfungerande demokrati bygger på att det finns en fungerande regering och en lika väl fungerande opposition. Dessa parter arbetar aktivt med att ta fram olika idéer som får prövas emot varandra i syfte att vinna väljarnas samt de olika politiska församlingarnas stöd. När nu sex partier hävdar att läget i Sveriges riksdag är unikt och därför behöver man hitta ett nytt arbetssätt så är det inte korrekt. Tvärt om, detta agerande är djupt omoraliskt då man i praktiken försöker lura väljarna att tro att det finns en regering och en opposition när den tragiska sanningen är att det i praktiken enbart finns en sexparti-uppgörelse som omöjliggör all form av faktiskt oppositionsarbete.

De fyra allianspartierna har nämligen lovat att inte göra något som riskerar att S-MP regeringen faller och utifrån detta löfte så är det i realiteten S-MP som avgör i vilka frågor Alliansen kan agera som opposition. Detta är en helt unik uppgörelse som saknar motstycke i modern tid och den borde få alla med intresse för en fungerande demokrati att protestera.

Varför gör man då denna uppgörelse? Svaret är tyvärr lika tragiskt som sant. S-MP vill inte lämna regeringsmakten trots att deras budget har fallit i riksdagen och Alliansen vill uppenbarligen inte ha regeringsmakten trots att deras budget har vunnit i riksdagen. Vi har således en situation där oppositionen tänker låtsas att man är opposition, men man ämnar inte försöka att få igenom sina förslag på riktigt, för då finns det risk att man måste ta ansvar. Detta är en skandal och i praktiken är det vi nu ser en demokratisk parodi.

Vad borde man göra istället för att ingå i denna absurda sexpartiuppgörelse?

Ett) regeringen bör avgå då deras budget har fallit.
Två) talmannen bör se om det finns någon annan som tror att man kan bilda regering.
Tre) om någon tror att man kan bilda regering så prövar man detta i riksdagen. Om ingen tror sig kunna bilda regering så får man gå till extra val.
Fyra) alla partier i riksdagen skall visas samma demokratiska respekt oavsett vad man anser om deras sakpolitik.

Det troliga är dock att Alliansen hade kunnat bilda regering då exempelvis SD vid ett par tillfällen har signalerat att det som krävs för att de skall släppa fram en ny regering är att man åtminstone erkänner att vi har integrationsproblem. För mig som kommunpolitiker är detta knappast en nyhet.

Vi har förföljelser av judar i Malmö som har blivit internationellt uppmärksammad, under de senaste dagarna har vi bränder och skadegörelse på ett par moskéer, vi har flera kommuner som vädjar om hjälp ifrån staten då man inte längre anser att man kan klara av att ge människor det mottagande som de har rätt till. Alla inser att vi har integrationsproblem och dessa måste vi lösa via en samverkan mellan stat och kommun.

Det blir därför ytterst svårt att förklara för medborgarna att vi i stället för att ta itu med de problem som bland annat SD har pekat på, väljer att upprätta en decemberuppgörelse som i praktiken avskaffar den normala parlamentariska demokratin, som består av en regering och en fungerande opposition. Det enda parti som tjänar på detta är SD och de stora förlorarna är alla borgerliga väljare som numera inte har något parti att rösta på.

Jag förväntar mig därför att kristdemokraterna omprövar detta olyckliga och djupt odemokratiska beslut och lämnar decemberuppgörelsen.

Magnus Jacobsson, förbundsordförande KDU 1996-99, riksdagsledamot 1998-02, oppositionsgruppledare Uddevalla 2002-06, kommunalråd 2007-15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Kristdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev