onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Kasta regionförslaget i papperskorgen”

Regionerna/landstingen har många utmaningar framöver för att säkerställa god kvalitet och bättre tillgänglighet i sjukvården – den nya regionindelningen är inte lösningen, skriver Jenny Petersson, riksdagsledamot (M).

Publicerad: 10 mars 2016, 15:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Skrota förslaget och fokusera i stället på de utmaningar som finns inom hälso- och sjukvården. Foto: Anders Wiklund, TT


Ämnen i artikeln:

RegionerStörre regionerModeraterna

När bildandet av Region Halland en gång var aktuellt fanns en bred politisk uppslutning. Så även nu när kartan ritas om och förslag om sex storregioner läggs fram.

Men förslaget ger inga svar på utmaningarna som finns framöver utan väcker snarare fler frågor; hur blir exempelvis tillgängligheten i vården bättre med större regioner?

När regeringen tillträdde var den snabb med att starta ett arbete, lett av civilminister Ardalan Shekarabi (S), i syfte att dela in Sverige i väsentligt färre län och landsting.

En indelningskommitté är utsedd med uppdrag att föreslå en ny indelning och i går presenterade den sitt förslag på hur den nya kartan ska se ut.

Förslaget som nu ligger på bordet kallas för ”diskussionsunderlag” - men rent konkret föreslår kommittén att Sverige delas in i sex stycken storregioner.

Skrota förslaget och fokusera i stället på de utmaningar som finns inom hälso- och sjukvården. Exempelvis är de långa väntetiderna och brister i tillgänglighet några av hälso- och sjukvårdens största utmaningar, tillsammans med ett stort och växande behov av nya medarbetare.

Halland visar att kvalitet uppnås genom ordning och reda i välfärden tillsammans med en vision om att vara den bästa livsplatsen.

Samverkan med andra är naturligtvis viktigt, men Halland är redan en liten region med hög kvalitet på den egna sjukvården samt ett nära samarbete med sjukhus i Västra Götaland och Skåne.

Civilminister Ardalan Shekarabi har som svar på mina skriftliga frågor kring kommitténs arbete meddelat att det är ett öppet uppdrag som utfärdats, därtill att det är av särskild vikt att kommittén för en dialog med och kontinuerligt inhämtar synpunkter från bland annat berörda kommuner och landsting.

Enligt de direktiv som utfärdats bör förslagen vara väl förankrade med de berörda parterna. Det är rätt tydligt att Halland står enat – halländska företrädare i region, kommuner och riksdag vill att Halland ska fortsätta vara en egen region.

Regionerna/landstingen har många utmaningar framöver för att säkerställa god kvalitet och bättre tillgänglighet i sjukvården – den nya regionindelningen är inte lösningen.

Nej, gör om gör rätt och börja med att kasta kommitténs förslag i papperskorgen.

Jenny Petersson, riksdagsledamot (M) Hallands län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev