Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Kan du tänka dig en sommar helt utan bad?

Att någon gång under uppväxten ha badat i en sjö eller ett hav är något vi tar för givet, men är det verkligen så självklart i dagens Sverige? LO:s stora semesterundersökning som speglar de stora klasskillnaderna under sommaren missar alla de barn som vistas på förskolor och fritidshem året om.

Publicerad: 16 juni 2014, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörskolaArbetsmarknad

LO har i flera år visat på hur klasskillnader speglar olika gruppers semestervanor. Det LO missar att redovisa är de människor som inte har semester, bland annat de med timanställning och de arbetssökande. Det är många människor som inte är lediga för att resa eller fara till fritidshus, vilket i sin tur drabbar dessa gruppers barn. Barnen får i många fall gå kvar på förskola eller fritidshem under årets alla dagar, vinter såväl som sommar.

Barn behöver – likväl som vuxna – ett avbrott i vardagen med chans till återhämtning. Särskilt drabbar detta extra hårt de något äldre barnen som i en del fall inte lämnar skolans lokaler på hela året. Skolbarnomsorgens verksamhet för en alltmer ansträngd tillvaro. Stora och tilltagande barngrupper med en verksamhet där den ordinarie personalen helt eller delvis byts ut och ersätts med vikarier under semestertider.

Verksamheten, särskild då barnantal och personaltäthet är lågt kan bli ganska trist. Bad och utflykter begränsas, inte bara av skolans budget utan också med anledning av att personaltätheten och i vissa fall att personalens kompetens inte medger säkra utflykter. Sommar på fritids skulle i stället kunna göras till ett äventyr. Barnen som är inskrivna i verksamheten under juli, ”industrisemestern”, skulle i stället kunna erbjudas en alternativ verksamhet under dessa veckor.

Genom samverkan mellan skolbarnomsorgen och det lokala föreningslivet skulle en dagkolloverksamhet kunna erbjudas de inskrivna barnen. De föreningsaktiva unga skulle i verksamheten kunna erbjudas sommarjobb, vilket skulle medföra att deras kompetens tillvaratogs och utvecklades. Det skulle också innebära att barnen i skolbarnomsorgen fick tillfälle till möte med unga förebilder.

Många kommuner stöttar redan i dag på olika sätt föreningslivet och en stöttning för att genomföra sommaraktiviteter skulle generera positiva effekter inte bara för barnen, utan även för de föreningsaktiva som för samhället i stort.

Det förefaller som om skolledningar och andra ansvariga för skolbarnomsorgen sitter fast i gammalt och rutinartat tänk, där inte möjligheterna ses. Formuleringar som att det inte går att anordna bad på sommaren på grund av dålig personaltäthet och risk för olyckor är inte ovanliga, istället för att se möjligheter som vad en samverkan med den lokala simklubben på orten skulle kunna ge. Det förefaller som om man inte förstår eller ser de långtgående konsekvenserna av liknande ställningstagande. Konsekvenser av att barn växer upp utan att ha badat i en sjö, eller gjort upp eld, eller i verkligheten på plats lärt om hur man kan tillvarata naturen och dess tillgångar. Det är stor skillnad att läsa i klassrummet än att i verkligheten uppleva med alla sinnen.

Mitt förslag är ett ”win-win” koncept för barnen och skolbarnsomsorgen, men även för civilsamhället i stort. Barnen lär känna fler, upplever nytt, och kanske skaffar sig nya intressen där ett utökat socialt skyddsnät ingår. Personalen och barnen får en ökad inblick i föreningarnas aktiviteter och vad de kan erbjuda även när sommaren är slut. En fungerande barn- och ungdomsverksamhet hela året är en satsning på barn och på framtiden. Om vi skall ha ett samhälle som håller ihop är det viktigt att vi delar erfarenheter och kunskaper om vår natur och kultur.

Maria Bergius, lärare, aktiv inom (S) i Huddinge kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FörskolaArbetsmarknad

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev