Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Jönköping dubblar byggtakten

Publicerad: 15 juni 2016, 22:15

Många nya bostäder byggs i Munksjöstaden.

Foto: Tosito och Lustgården

I fem år har Jönköping varit en mindre storstad, men har uppfattats som en småstad. Nu ska kommunen bygga i kapp bostadsbristen – som en mindre storstad, säger Anders Samuelsson (C), stadsbyggnadsnämndens ordförande.


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostadsbristenBostadspolitik

För tio år sedan byggdes bara bostadsrätter. I dag har byggtakten skruvats upp rejält, till de senaste årens 450 bostäder per år. Men nu ska Jönköping upp i minst 800 bostäder per år.

– Det är nästan en fördubbling, men vi är optimistiska. Vi har strax under 2 000 planfärdiga och 5 300 bostäder i pågående planer. Och vi har aldrig haft så stort intresse från byggherrarna. När vi gick ut med sex markanvisningar fick vi i något fall 27 anbud, säger Anders Samuelsson.

En ny stadsdel – Munksjöstaden, där Munksjö pappersbruk tidigare låg, svarar för en stor del av det nya. 53 procent av det som byggts på fem år har varit hyresrätter och den nivån ska de hålla. Kommunens filosofi är också att tuffa till sig i markanvisningarna.

– Vi ger markanvisning på ett år. Har du inte börjat bygga då går den tillbaka. Annars finns det fortfarande byggherrar som sitter på markanvisningar och väntar in en ännu bättre marknad om kanske fem år, säger Anders Samuelsson.

– Och vi har inte byggt med de fyra stora byggbolagen utan med lokala företag. Det ger ett nära samarbete och bättre priser.

Han är egentligen bara oroad över en sak: att det ska bli stor brist på arbetskraft och ökade priser på byggmaterial.

– Vi har sett det i två projekt som kommunala bolaget Vätterhem upphandlat: de får inte rätt pris. Tillgången på mark är också avgörande. De som bygger väldigt mycket i dag har mycket egen mark, och egen rådighet.

I Sverigeförhandlingens planer för höghastighetsbanor är Jönköping en knutpunkt för förbindelserna både till Göteborg och Malmö. Jönköping har i avtal med förhandlingen lovat att bygga 10 000 bostäder till 2035.

– Det förstärker tillväxtandan. Men även om höghastighetsbanorna inte blir av så har vi bostadsunderlaget ändå. Och även om centrum växer mest, plus 12 procent, så växer vi även på de mindre orterna. Hela kommunen ska leva, säger Anders Samuelsson.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev