Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Jonas Sjöstedt: Vi är duktiga på att ha makt

Publicerad: 27 mars 2013, 14:22

Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) på väg upp.

Foto: Anna Rut Fridholm

Ett parti i evig opposition som lovar fett men aldrig behöver ta något ansvar. Det är mångas bild av Vänsterpartiet. Men vänsterpartister är med och styr i över 80 kommuner och hälften av landstingen.


– Vi är bra på att leverera. Vi är ett parti som är duktiga på att ha makt och som gärna tar politiskt ansvar, säger Jonas Sjöstedt.

Flaggskeppet är förstås Fagersta, den sedan flera mandatperioder vänsterstyrda kommunen, ”en av Sveriges mest välskötta, där synas våra kort”. Jonas Sjöstedt öser beröm över det valvinnande kommunalrådet Stig Henriksson (54 procent senast) , en hyllning som Henriksson inte alltid varit van vid från högsta partiledningshåll.

– Jag skulle gärna se tio Stig Henriksson i våra led, säger dagens partiordförande.

Men annars är ni väl mest ett litet troget stödparti till styrande socialdemokrater?

– Inte alls, försäkrar Jonas Sjöstedt och pekar snabbt på hur V driver på och får igenom sin politik i kommuner som Göteborg, Norrköping, Umeå (där han själv var kommunpolitiker kring millennieskiftet), Kiruna, Gotland och Avesta.

– Det handlar om rätt till heltidsjobb, höjda kvinnolöner, avgiftsfri kollektivtrafik, återtagande av privatiserad äldreomsorg, satsningar mot arbetslöshet, jämställdhetsfrågor.

– Det är vi som har idéer. Vi gör skillnad!

Men inte i opinionsmätningarna, där ligger ni stadigt på 5–6 procent. Varför?

– Mångas bild av vårt parti är att vi har bra idéer men inte kan styra. De flesta väljare är helt omedvetna om vad vi faktiskt gör. Vi måste prata om det.

Förväntningarna var stora på Jonas Sjöstedt när han vintern 2012 valdes till ny partiledare efter Lars Ohly efter att i öppen tävlan ha konkurrerat ut två kvinnor och en man. Nu skulle partiet lyfta, precis som Centerpartiet efter tronskiftet från Maud Olofsson till Annie Lööf.

Lyftet kom inte – i något av fallen. Med viss rätt, och förmodligen med en passning till just Centern, konstaterar han krasst:

– Det finns partier som skulle vara glada om de som vi stod stabilt på valresultatet.

Jonas Sjöstedt gläder sig i stället åt en stark tillströmning av medlemmar till Vänsterpartiet – men medger att det finns en frustration i partiet över att opinionssiffrorna i dag ligger på en nivå långt under siffrorna från Gudrun Schymans glansdagar.

– Det vore skam om man var nöjd. Rimligen borde vi växa i det rådande politiska läget i Sverige, med stor idélöshet, ökad arbetslöshet (”arbetslinjen är en otrygghetslinje”), växande inkomstskillnader och obefintlig klimatpolitik. Men vi är det minsta oppositionspartiet och får media i förhållande till det.

I en fråga står dock Vänsterpartiet i debattens absoluta centrum, hävdar Jonas Sjöstedt. Ja, man är till och med ”agendasättande”. När vinster i välfärden kommer på tal gnistrar det till i ögonen på Jonas Sjöstedt, som själv bott fyra år i kapitalismens förlovade land USA, och rösten får ett annat tonfall.

Det här är Frågan med stort F för Vänsterpartiet. Lite beroende på var Socialdemokraterna till slut landar efter alla glödheta diskussioner och inspel inför sin kongress är detta tänkt som en valvinnare för V – som själva landat för länge sedan.

Hållningen är entydig. Privata företag som driver verksamhet inom välfärdssektorn får inte ta ut några vinster. Allt ska återinvesteras. Privata vinstdrivande företag dränerar offentlig verksamhet på resurser.

Behövs inte alla aktörer för att klara finansieringen av välfärden i framtiden?

– De privata företagen är inga mecenater. De är där för att tjäna pengar. Vad har riskkapitalisterna för mål? Maximal avkastning till sina ägare. Deras affärsidé är: Växa, sälja, vinst. De köper upp varandra. De som sätter skatteplanering i system sysslar med motsatsen till att vara varsam med skattebetalarnas pengar. Det är liksom inga filantroper vi har att göra med.

Men är det så stora vinstuttag? Ibland handlar det förluster.

– Det är inte alltid överskotten plockas ut på det vanliga sättet. Det kan ske till exempel via räntesnurror och på andra sätt. Många företag säljs, utan att det blir någon bättre välfärd för medborgarna. Resultatet är detsamma: Skattepengar slussas ut från välfärden.

Är inte konkurrens något positivt?

– Det beror på vad det handlar om. När man tar hand om människor är det en annan logik än när man säljer mobiltelefoner. Jag tror att vi sett en stor utveckling i offentlig sektor oavsett privatiseringen.

– Effekten av att vinstdrivande aktörer kommer in är att en vinstdrivande logik förs över även till de kommunala verksamheterna, med nedskärningar och pressad personal så att det ser bra ut i bokslutet.

Är ni mot mångfald?

– Vi är för en mångfald av utförare, det berikar. Men det kräver inga vinstintressen. Vinstdrivande aktörer tillför väldigt lite av nya idéer, ny pedagogik – men de konkurrerar ut idéburen verksamhet. Vi har ju sett hur vinsttänkande i många fall lett helt fel, senast i fallet med idrottsgymnasiet i Karlstad där pengarna plockades ut och skolan slog igen.

– Men det offentliga blir inte automatiskt bra för att vi tar bort vinstintresset. Vi ser positivt på olika driftsformer som kooperativ och intraprenader.

Men idéburna verksamheter har ofta brist på pengar. Räcker det med bara idéer?

– Jag tycker att man borde diskutera med Famna och andra hur man kan hjälpa dem, till exempel med utbildning.

Privat driven verksamhet får ofta höga betyg både av medborgare och personal. Kommentar?

– Det finns naturligtvis bra privat verksamhet och en massa duktiga människor som jobbar där, det har vi aldrig ifrågasatt. Men de har ofta till exempel lägre personaltäthet än kommunala verksamheter.

Har inte Vänsterpartiet en extrem linje i vinstfrågan?

– Nej, Sverige är ett privatiseringsextremistiskt land. Det vi säger är normalt i flera av våra grannländer, och vår hållning är också vad en förkrossande stor del av svenska folket tycker, enligt flera undersökningar.

Problemet är väl inte så stort, den helt dominerande delen av all välfärdsverksamhet är fortfarande i kommunal drift

– … och det tycker vi att den ska vara!

Jonas Sjöstedt avrundar vinstfrågan med en ”hälsning” riktad till riskkapitalisterna i välfärdssektorn:

– Packa ihop, fundera på refrängen, ge er in i en bransch där det finns risk!

Risken för Jonas Sjöstedt är förstås att han inte hamnar i en position där han kan bestämma något efter valet 2014. Men målet är en rödgrön regering med S, V och MP, ”den bästa regering jag kan tänka mig”. Och då blir välfärdsvinsterna ”en knäckfråga” för V, lovar Sjöstedt.

– Vi ska göra allt som står i vår makt för att ta bort dem.

Kapitalist blev han alltså inte under åren i USA, Jonas Sjöstedt. Efter elva intensiva år i EU-parlamentet bytte han liv och blev hemmapappa med tvillingar, läste, skrev fyra böcker och ”drev runt” på Manhattan medan hans fru jobbade på FN i New York för utrikesdepartementet. Men han var också aktiv medlem i amerikanska socialistpartiet, som ”vanlig gräsrot”.

Som partiledare på hemmaplan träffar han och diskuterar med flera av sina företrädare. Lars Ohly sitter i samma korridor i riksdagshuset. Gudrun Schyman jobbade han tidigare ihop med i partiledningen.

– Hon var en frisk fläkt. Jag skulle gärna se att hon var kvar i partiet.

Och den gamle! Nestorn C H Hermansson, ”95 år ung”.

– Han är en av våra mest pådrivande medlemmar. Vi ses, han är en väldigt klok person, han skriver och verkar på olika sätt.

Ett intresse som Jonas Sjöstedt möjligen inte delar med alla vänsterpartister är Melodifestivalen. Han var med och viftade på finalen på Friends Arena med barnen.

– Det var kul, världens folkfest! Allt får inte vara dödligt allvarligt. Jag är trött på åsikter om att alla vänsterpartister måste gilla en viss sorts musik, vara klädda på ett visst sätt… Det blir heltokigt.

– En vänsterpartist får tycka om fina kostymer, Melodifestivalen och raggarbilar, det är helt okej!

Är det okej att vara kommunist?

– Jag kallar mig socialist och jag var en av dem som var med och bytte namn på Vänsterpartiet. Det finns säkert enskilda medlemmar som kallar sig för olika saker, men man får leta innan man hittar dem.

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 12/2013.

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev