Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Jokarjo på väg mot miljardomsättning

Publicerad: 10 februari 2016, 23:15

Bert Karlssons företag Jokarjo dominerar marknaden. Samtidigt drar kostnaderna för asylboenden iväg.

Foto: Adam Ihse, TT

Vintern 2014 hade Bert Karlsson fyra asylboenden. I dag driver hans bolag Jokarjo ett 50-tal boenden med husrum åt 10 000 asylsökande. Nu ser Bert Karlsson ett nytt affärsområde: hem för ensamkommande.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeAsylsökandeHVBEnsamkommande

2015 betalade Migrationsverket ut 2,5 miljarder kronor till företag för tillfälliga boenden för asylsökande. Kostnaderna har ökat snabbt, från 483 miljoner 2013 via 1,3 miljarder kronor 2014.

Den 1 februari i år fanns 99 243 asylsökanden på boendena, men också strax över 10 000 personer som fått uppehållstillstånd men väntar på eget boende (ebo) eller kommunplacering.

Överlägset största aktören på asylboenden är Bert Karlsson. Hans företag Jokarjo är mer än tre gånger större än tvåan på listan.

2013 fakturerade det Migrationsverket 38 miljoner, 2014 var det 109 miljoner och förra året 329 miljoner kronor.

I dag närmar Jokarjo sig 400 anställda, inklusive den ”matfabrik”, Food Company, som företaget äger och som levererar mat till deras och andras boenden.

– Vi har 52 boenden i dag med 8 000 – 9 000 asylsökande. Under året kommer passerar vi 10 000 boende, säger Bert Karlsson, vd för Jokarjo.

Men 2016 blir tillväxten försiktigare:

– Vi kommer att öppna fem till sex nya boenden.

Med den snabba tillväxt Jokarjo hade hösten 2015 räknar han med att det i dag omsätter ”nästan en miljard på årsbasis räknat på nuvarande månadsomsättning”.

Magnus Gustavsson, sektionschef på Migrationsverket, vill inte ha några synpunkter på Jokarjos dominerande ställning.

– Eftersom vi har valt att gå ut på marknaden så är det så här det blir. Sedan får man tycka vad man vill om det. Bert Karlsson har sett till att rädda upp många situationer eftersom han har så pass många boenden och vi är i behov av det. Han är en entreprenör som förstått affärsidén i det här.

Näst störst på asylboenden är Tofta snickeri i Varberg.

– För min del handlar det mest om byggande och fastigheter. Vi såg en möjlighet till ett bra komplement i asylboenden, säger vd Anders Bengtsson.

Två boenden sköter de själva, sju sköts av underleverantörer. Vilka de senare är vill han inte berätta, men ett är fastighetsbolaget EHCC Fastigheter i Tibro. Sammanlagt bor 1 000–1 200 asylsökanden på de boenden som Tofta ansvarar för i Väst- och Sydsverige.

Företaget har brutet räkenskapsår. Fram till halvårsskiftet 2015 omsatte det 142 miljoner kronor, en ökning med nästan 100 miljoner från föregående räkenskapsår. Enligt årsredovisningen gjorde Tofta 7,8 miljoner i vinst.

– Ja, det är en rimlig avkastning på asylboendena, speciellt om man driftar dem själv, säger Anders Bengtsson.

De flesta av de största företagen i asylboendebranschen är okända företag. Attendo är det enda av de stora omsorgsföretagen som satsar på verksamheten.

– Allt bygger på att vi bryr oss om människor och vill möta behovet när det efterfrågas. Vi har kompetens, erfarenhet och är ett stabilt företag som kan hjälpa samhället. Och vi jobbar jättemycket med integration. Vi ger inte bara tak över huvudet och mat, säger affärsområdeschefen Cecilia Addamshill.

Attendo driver fyra boenden med totalt 780 platser. Enligt Cecilia Addamshill ligger vinstmarginalen runt 3 procent.

Fjärde störst på asylboende är Carewell Group, som nästan sexfaldigat sin omsättning mellan 2014 och 2015 och i dag har sju asylboenden i Mellansverige.

– 2016 är svårbedömt. Behovet av bra boenden finns kvar. Men under den akuta krisen i höstas startades nödlösningar som inte kan vara kvar länge till. Då såg vi att Migrationsverket också lättade på sina krav. Förmodligen vill de höja dem igen, säger Daniel Tocca, styrelseledamot i Carewell.

Flera som Dagens Samhälle talar med vittnar om att sedan asylreglerna skärptes i slutet av 2015 har stämningen på asylboendena hårdnat.

– Det har blivit en tuffare stämning på anläggningarna med allt allvarligare händelser. På vårt boende på Orust slog några killar sönder hela inredningen. Polisen kom dit och tog hand om dem, dagen efter var de tillbaka igen, säger Bert Karlsson.

– Bland dem som drabbas av de skärpta asylkraven finns en märkbar oro. Vi har dem som bestämt sig att återvända till sitt hemland, men till och med den processen kan ta veckor, säger Daniel Tocca på Carewell.

Bert Karlsson är ingen nykomling i branschen. När han och Ian Wachtmeister startade Ny demokrati i början av 90-talet drev han– liksom nu – ett asylboende på Stora Ekeberg, ett tidigare sanatorium utanför Skara. Han lärde sig mycket då och det har Migrationsverket gjort också, menar han.

– Det finns skojare i branschen, men de minskar. Migrationsverket har blivit bättre på upphandlingar, de är hårdare och ställer mer krav.

Hur länge håller ”asylbranschen” i sig?

– Jag tror det fortsätter i fyra–fem år, även om det inte alls blir samma ökning som  det varit under 2015, säger Bert Karlsson.

Johan Delby

Janne Sundling

Var tredje plats är undermålig

Migrationsverket bedömer att 27 000 av dagens cirka 100 000 belagda platser är av en tillfällig eller bristfällig karaktär och behöver avvecklas så fort som möjligt. De flesta redan under första halvåret 2016.

Det rör sig om cirka 5 000 säsongsplatser vars avtal går ut; cirka 8 700 platser i evakueringsboenden; över 8 200 platser som tillkommit genom förtätning och runt 5 000 platser som är undermåliga.

Migrationsverket räknar med att de cirka 10 000 personer som finns kvar på asylboenden trots att de fått uppehållstillstånd kommer att kunna placeras ut i kommuner under året med stöd av den nya tvingande lag som träder i kraft den 1 mars.

6 000 personer, som är kvar trots avvisningsbeslut, räknar myndigheten också kommer att lämna boendena.

350 kronor för mat och husrum

Migrationsverket betalar upp till 200 kronor per dygn för husrum och 150 kronor för mat för asylsökande i tillfälliga boenden. För ensamkommande flyktingbarn är ersättningen 1 900 kronor per dygn.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE GRAFIK ÖVER DE STÖRSTA AKTÖRERNA PÅ MARKNADEN:

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/05_2-3.pdf

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev