tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Jo, vi tar studenternas bostadsbrist på allvar

Det finns aktörer som de senaste åren tagit krafttag mot studentbostadsbristen genom samverkansprojektet Sthlm6000+. En modell som nu spridit sig till både Göteborg och Lund.

Publicerad: 30 november 2016, 13:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

StudenterBostadsbristen

REPLIK I en debattartikel i Dagens Samhälle ställer journaliststudenten Marie-Thérese Arén frågan vilka som egentligen tänker på studenterna och deras bostadssituation.

Sedan 2013 har Sthlm6000+ med stor framgång verkat för att färdigställa nya studentbostäder i Stockholmsregionen. Sammanlagt har 2 095 studentbostäder färdigställts och nästa år planeras ytterligare cirka 3 500 studentbostäder att stå klara.

Det kan jämföras med att endast 93 studentbostäder byggdes under fyraårsperioden innan projektet startade (2009–2012). Att 3 500 inflyttningar förväntas ske nästa år är den högsta siffran för studentbostäder på minst två decennier i Stockholmsregionen.

Denna markanta ökning av studentbostadsbeståndet har skett tack vare att kommuner, byggherrar, arkitekter, universitet, länsstyrelsen och studentorganisationer tagit studentbostadsbristen på allvar och knutit upp sig mot ett gemensamt mål – att färdigställa 6 000 nya studentbostäder i Stockholmsregionen till 2017.

Ett mål som nu alltså är mycket nära att uppnås. Men det slutar inte där, till 2019 ligger ytterligare över 7 000 studentbostäder i plan.

Även i Göteborg och Lund har liknande initiativ tagits de senaste åren. I Göteborg går projektet under namnet Gbg7000+, vars mål är att färdigställa 7 000 nya studentbostäder till år 2026. I Lund skrev politiker och universitetsaktörer nyligen under en avsiktsförklaring för 3 000 nya studentbostäder i kommunen till år 2027.

Så visst finns det både offentliga och privata aktörer som tänker på studenterna och som arbetar intensivt för att förbättra studentbostadssituationen.

Precis som Marie-Theresé Arén är vi övertygade om att fler studentbostäder är nyckeln till att skapa en attraktiv studentstad, vilket i förlängningen har en central betydelse för Sveriges framtida kompetensförsörjning.

Sten Wetterblad, ordförande Sthlm6000+, regiondirektör Akademiska Hus

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

StudenterBostadsbristen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev