tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Jo, flyktingar kan få landsbygden att leva

Thomas Gürs svar på vår debattartikel är okunnigt och innehåller flera tankevurpor om avfolkningskommuner, svarar tanksmedjan Fores.

Publicerad: 5 november 2014, 07:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Även flyktingar som inte jobbar kan hålla liv i en bygd.


Ämnen i artikeln:

MigrationArbetsmarknadFlyktingmottagandeArbetslöshetGlesbygdFlyktingpolitikEtt delat land

REPLIK Thomas Gür har i en artikel i Dagens Samhälle den 3 november bemött vår artikel om att många kommuner skulle avfolkas om det inte vore för invandringen. Gür menar att flyktinginvandring inte bidrar till en levande landsbygd, eftersom flyktingar tar lång tid på sig att komma i arbete, och att det är extra olämpligt att de kommer till kommuner som folk lämnar för att det inte finns några jobb. Artikeln präglas av ett tonläge som försvårar en seriös debatt, men vi ska ändå försöka bena ut några uppenbara missförstånd och tankevurpor.

Först den vanliga Stockholmsmissuppfattningen att kommuner avfolkas för att det inte finns några jobb. De tre kommuner som vi och Gür nämner fungerar som bra exempel på att den bilden inte stämmer. Bara en av dem, Ljusnarsberg, har påtagligt hög arbetslöshet (total arbetslöshet 11,9 procent jämfört med 7,8 i hela Sverige). Hagfors ligger lite över snittet (9,4 procent) och Sorsele något under (7,0 procent). (Alla siffror från Arbetsförmedlingens databas, september 2014.) Avfolkningsbygder kan dessutom ha arbetslöshet samtidigt som det finns gott om vakanser, om invånarna inte kan eller vill ta de jobb som erbjuds. Det betyder inte att vi ska uppmuntra eller tvinga flyktingar att flytta just dit, men det är inte ett problem om de väljer att göra det.

Sedan ett önsketänkande, när Gür menar att diskussionen om migrationspolitik i Sverige inte handlar om Sverigedemokraterna och kultur. Vi skulle gärna se att diskussionen handlade om utanförskap och arbetslöshet, som Gür skriver – det är de frågor vi själva ägnar mest tid åt. Men det finns också många som avskyr vissa kulturer och grupper, särskilt islam och muslimer.

Det återspeglas också i Sverigedemokraternas politik – det är inte bara ett invandringskritiskt parti, utan partiledaren har varit tydlig med att han ser islam som det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget och att han vill att invandringen av muslimer ska upphöra helt. Utifrån ett sådant perspektiv blir förstås en landsbygd som hålls levande genom invandring ett misslyckande, eftersom det blir fel sorts liv.

Slutligen en tankevurpa, att flyktingar som inte har ett jobb inte kan hålla bygden vid liv. Fores jobbar för att hitta lösningar så att flyktingar kan komma snabbare i jobb. Men nog kan man vara en del av samhället även under den tid man går en yrkesutbildning, gör praktik och så vidare? En viktig förklaring till flyktingars långa mediantid för att komma i arbete är dessutom att kvinnorna tar dubbelt så lång tid på sig som männen, ofta för att de kommer från länder där den vanliga ordningen är att kvinnan sköter barn och hem. Kan inte de kvinnor som gör det samtidigt hjälpa till att hålla en bygd levande?

Det är inte effekterna för avfolkningskommuner som ska styra svensk migrationspolitik. Men vår poäng kvarstår: Med en bibehållen eller ökande befolkning finns ett underlag för en levande landsbygd. Sedan skulle det förstås vara ännu bättre om tiden från uppehållstillstånd till arbete var kortare, men det är inte avgörande för vårt resonemang.

Andreas Bergström, vice vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores

Anna Rehnvall, programchef för Fores migrations-och integrationsprogram

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev