Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Jo, att ge till tiggare är visst att hjälpa dem”

Att propagera för att inte hjälpa en behövande genom att inte lägga ett mynt eller en sedel i en utsträckt hand, som till och med ministrar gjort, är att säga att en är beredd att offra medmänniskor.

Publicerad: 14 juni 2017, 07:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det går därför inte att vurma för kvinnornas situation när resultatet av en inhuman politik blir värre för kvinnorna.”

Foto: Colourbox


Föreningen Hjälp tiggare i Lund driver Skånes enda härbärge för EU-medborgare i utsatthet beläget i Lund. Tack vare härbärget har utsattheten minskat, tryggheten ökat, psykisk och fysisk hälsa främjas, medmänniskor fått sina mänskliga rättigheter tillgodosedda, tillgång till sanitära acceptabla förhållanden, kunnat söka jobb och flera har fått arbete samt flyttat från härbärget till lägenheter. Fattigdomsbekämpning och samhällsinkludering blir resultatet om människors grundläggande behov tillfredsställs.

Vi är övertygade om att det behövs två parallella kamper för att utsattheten, diskrimineringen och fattigdomen ska besegras. Vi ska stötta på plats, det vill säga där medmänniskor befinner sig. Alltså både med direkt hjälp undan nöd i Sverige för att säkerställa att alla människor får sina mänskliga rättigheter respekterade, oberoende medborgarskap, samt i Rumänien – landet de som bor på härbärget i Lund kommer från.

Vi vet alla, och hör allt som oftast, att det är bekvämt att hänvisa till att Rumänien och EU ska lösa den strukturella diskrimineringen av romer med efterföljande fattigdom i Rumänien. Men vem och vad är vi om inte vi agerar som vi lär?

Utvecklingen i Rumänien går åt rätt håll. Nya förskolor ska byggas, minimilönen höjdes precis med några hundra kronor, och antikorruptionsarbetet fortskrider. Men vi träffar fortfarande på familjer som svälter. Vi träffar på familjer som bor i hus som är en fara för deras liv. Vi träffar medmänniskor som inte har råd med rullstolar, inte råd med sjukvård, som inte har råd med kläder och läxmaterial så alla barnen i familjen kan inte gå i skolan. Vi möter cancersjuka som inte får ihop till mediciner och behandling eller ens till transporten till sjukhuset.

Att säga och propagera för att inte hjälpa en behövande genom att inte lägga ett mynt eller en sedel i en utsträckt hand, som bland andra barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér gång på gång gjort, är att säga att en är beredd att offra medmänniskor.

Ministern menar att det är att upprätthålla tiggeriet om en ger. Vi ger henne halvt rätt. För om tiggeriet gör att en överlever, varför skulle vi som medmänniskor rycka undan mattan för denne?

Finns inget jobb att erbjuda, finns inte tillräcklig med hjälp att få från myndigheter dömer vi människor till värre utsatthet om vi inte hjälper och vi är övertygade om att be om hjälp från förbipasserande är den sista lagliga utvägen att överleva för många just nu.

Så om inte den möjligheten finns blir valet att bli kriminell eller sälja sig. Det går därför inte att vurma för kvinnornas situation när resultatet av en inhuman politik blir värre för kvinnorna. Här måste ministern och andra nationella beslutsförfattare tänka om. 

Uppmana folk att agera medmänskligt, uppmana folk att sluta hata och hota, uppmana folk att även ge romer som lider på grund av av ett ruttet system en chans på arbetsmarknaden, och framförallt uppmana kommuner och riksdagskollegor att ta beslut om att alla människor ska få sina mänskliga rättigheter respekterade.

Vi föreslår åtgärder som vi vet gör skillnad för människor genom fattigdomsbekämpning. Hjälp och stötta till egen försörjning. Och ett sådant arbete börjar med respekten för de mänskliga rättigheterna och samhällsinkludering. Såväl här som där.

Soraya Post, EU-parlamentariker (Fi)

Joakim Månsson Bengtsson, Talesperson i frågor gällande EU-medborgare i utsatthet för Fi Lund.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev