lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Jämtin: Ta ansvar och blockera SD

Vi har ett nytt läge i Sverige. Det är dags att sätta landets intressen först. I många kommuner, landsting och regioner innebär valresultat att inget av blocken har majoritet. Om inget samarbete sker mellan blocken skulle det innebära att Sverigedemokraterna kan avgöra viktiga beslut. Det är oacceptabelt och vore mycket olyckligt.

Publicerad: 22 september 2014, 04:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alla måste ställa upp nu. Foto: Bertil Ericson/TT


Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Sverige är ett fantastiskt land. Vi har oerhört mycket att vara stolta över. Den valrörelse vi nu har bakom oss har präglats av ett oerhört engagemang hos valarbetare och medborgare. Vi gläds över det höga valdeltagandet.

Valresultatet är tydligt. Sverige vill se en ny regering. De borgerliga partierna tappade nästan 10 procentenheter i valet och är nu klart mindre än de rödgröna samtidigt som Sverigedemokraternas mandat gör att inget av blocken har någon egen majoritet i riksdagen.

Nu är det dags för ansvar. Vi har ett nytt läge i Sverige. Det är dags att sätta landets intressen först. Socialdemokraterna är beredda att bilda en för Sverige handlingskraftig regering. Vi socialdemokrater lämnade redan i november 2013 besked om hur vi såg på regeringsfrågan efter valet. Där öppnade vi upp för samarbete över blockgränsen givet att det parlamentariska läget efter riksdagsvalet skulle bli komplicerat. Nu visade riksdagsvalet att vi hamnade i en sådan situation. I detta läge har vi meddelat att vi ser fram emot att samarbeta med Miljöpartiet, som är en naturlig samarbetspartner, men också öppnat för samarbete med Vänsterpartiet, och över ”den gamla blockgränsen”, med Folkpartiet och Centerpartiet. Det enda parti vi helt utesluter från alla former av samarbete är Sverigedemokraterna.

Vi socialdemokrater gick till val på ett eget valmanifest – men vi är redo att samarbeta brett. Sveriges utmaningar kräver politiska företrädare som är beredda att lägga dagsaktuella gräl åt sidan och arbeta tillsammans för det som är viktigt på längre sikt. Vår principiella utgångspunkt är att de frågor som kräver långsiktiga lösningar inte ska röstas igenom med någon enstaka rösts övervikt i Sveriges riksdag eller avgöras av Sverigedemokraternas röstande. Skulle vi få väljarnas förtroende att bilda en socialdemokratiskt ledd regering är vi beredda att bjuda in framtida oppositionspartier till blocköverskridande överenskommelser.

Vi socialdemokrater har en lång tradition av att arbeta tillsammans med andra partier och att ta ansvar för Sverige. Inte minst i många landsting och kommuner runt om i Sverige. Vi har oftast samarbetat med Miljöpartiet och Vänsterpartiet men också med Centerpartiet och Folkpartiet. Inom ramen för olika samarbetsformer har vi reformerat skattesystemet, sanerat Sveriges ekonomi, fört Sverige ur 1990-talskrisen och genomfört reformer för tillväxt, rättvisa och grön omställning under 2000-talet.

Sverige är ett litet land, men om vi tar oss an utmaningarna tillsammans kan Sverige bli världsledande när det handlar om jobb och tillväxt, och unikt när det kommer till jämlikhet, rättvisa och frihet. Vi socialdemokrater är redo att samla Sverige för att göra det möjligt. Det gäller på nationell men det gäller också på regional och lokal nivå. Det är redan i dag vanligt med samverkan över blockgränsen på lokal och regional nivå och detta blir en nödvändighet på många ytterligare ställen efter årets val.

I många kommuner, landsting och regioner innebär valresultat att inget av blocken har majoritet. Om inget samarbete sker mellan blocken skulle det innebära att Sverigedemokraterna kan avgöra viktiga beslut. Det är oacceptabelt och vore mycket olyckligt.

Vi kommer i samtliga kommuner och landsting att utesluta alla former av samarbete eller förhandlingar med Sverigedemokraterna precis som vi avser att utesluta dem i Riksdagen. I det här läget är det viktigt att alla partier är beredda att ta ansvar och samarbeta över traditionella blockgränser i kommuner, landsting och regioner. Medborgarna har rätt att förvänta sig det av sina valda företrädare. Socialdemokraterna är beredda att ta det ansvaret.

Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna

Ilmar Reepalu, gruppledare för Socialdemokraterna i Sveriges Kommuner och landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev