Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

"Jag känner mig inte hanterad"

Publicerad: 12 oktober 2018, 09:00

Stefan Olsson, SD:s kommunalråd.

Foto: LUDVIG THUNMAN/BILDBYRÅN

I tolv år har ”Treklövern” med Liberalerna i spetsen styrt Landskrona i minoritet. Ofta med stöd av Sverigedemokraterna. Men SD och kommunalrådet Stefan Olsson har också fått inflytande.


Ämnen i artikeln:

PolitikSverigedemokraterna

Det var en knall i kommunvalet 2006. Sverigedemokraterna fick 22,3 procent av rösterna i Landskrona, Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) 22,5 procent. Socialdemokraterna, som dominerat så länge, förlorade makten.

Ett nytt styre bildades av Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet. Men den så kallade Treklövern fick inte majoritet, det rekordstarka SD intog en vågmästarställning.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) tog till en då oprövad modell. Treklövern utarbetade sina förslag och presenterade dem på samma sätt för S och V på ena sidan, SD på den andra. Sedan fick det gå som ville i fullmäktige. Det visade sig att SD i nio fall av tio röstade med styret.

Och så har det fortsatt. I höstens val nådde L i Landskrona drygt 34 procent och styr vidare i minoritet med M och MP. SD fick drygt 19 procent och kommer troligen även i fortsättningen att oftast stödja Treklövern.

– Men vi har absolut inget samarbete. Vi sitter inte med på deras gruppmöten, säger Stefan Olsson, SD:s kommunalråd.

Upplägget kallas ibland Landskronamodellen. Torkild Strandberg har, oftast av politiker och debattörer på högerkanten, hållits fram som någon som lyckats ”hantera” SD. Partiet är ju mindre nu än 2006, samtidig som L har nått rekordnivåer.

Men Stefan Olsson menar att Torkild Strandberg inte kan vara säker på att han har SD i fickan. Ibland kan Strandberg visserligen redan i kommunstyrelses arbetsutskott vara klar över att han kommer att få stöd för ett förslag. Men andra gånger tar Stefan Olsson en fråga till sin partigrupp för avgörande. Då vet inte Treklövern förrän vid omröstningen i fullmäktige hur det ska gå.

– Och jag känner mig inte hanterad. Jag är väldigt glad för att vi fått ta ansvar. Vi har varit med och påverkat politiken i rätt riktning. Jag är stolt. Vi är den kommunföreningen inom SD som fått igenom mest, säger Stefan Olsson.

Han nämner sådant som mer pengar till väktare, avskaffade avgifter för trygghetslarm och införandet av en samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Torkild Strandberg är noga med att framhålla att han inte samarbetar med SD. Däremot talar han om att det finns ”en sorts intressegemenskap i att driva Landskrona framåt”. Och att det måste finnas en ömsesidig förståelse för vad som är möjligt. Med andra ord: upplägget har funnits så länge att Torkild Strandberg vet vad som går att få igenom med stöd av SD.

Han betonar också att han är beredd att lyssna på SD:s förslag. Till en början var det rejält kontroversiellt att rösta för exempelvis budgetyrkanden från SD, men Treklövern har gjort det genom åren.

Socialdemokraternas oppositionsråd Jonas Esbjörnsson är starkt kritisk till hur staden styrs. Han anser att Treklövern och SD har en nära relation och säger att Torkild Strandberg aldrig kommer till S för att diskutera frågor. Däremot ser Esbjörnsson ofta hur SD:s folk sitter inne hos kommunstyrelsens ordförande ”både med stängd och öppen dörr”.

Jonas Esbjörnsson anser att Treklövern har köpt SD:s lojalitet genom att erbjuda partiet ett halvtidsarvoderat kommunalråd och en politisk sekreterare.

Att det Landskrona som L, M och MP 2006 tog över och styrde med stöd av SD var en stad med problem är de flesta överens om: stort bidragsberoende, svaga resultat i grundskolan, hög våldskriminalitet och höga ohälsotal.

Den kommunala valrörelsen i Landskrona 2006 var också speciell. Lokaltidningen Helsingborgs Dagblad skrev mycket om problemen med ungdomsgäng bestående av killar med invandrarbakgrund.

– Det var då jag fick upp ögonen för att vi måste göra något åt det. Staden var i fritt fall. Jag tänkte att vi var tvungna att komma tillrätta med utanförskapet och kriminaliteten. Liberalerna fokuserade på samma saker, och både de och vi ökade ju, säger Stefan Olsson.

I flera avseenden har den negativa utvecklingen vänts. Torkild Strandberg anser att hans framgång i valet beror på att så mycket nu går åt rätt håll i kommunen och att alla kan se hur många bostäder som byggs och att nya företag etableras.

Stefan Olsson tycker att SD har en stor roll i kommunens uppryckning:

– Vi har stått bakom all förändring med den stora byggnationen. Vi har inte sagt nej till utvecklingen.

Vi träffar Stefan Olsson strax efter lunch. SD:s kommunalråd intog sin tillsammans med Torkild Strandberg. De pratade mest om privata saker - någon politisk överläggning var det inte frågan om, enligt Stefan Olsson.

Han har sitt enkla rum i bottenvåningen i Stadshuset i Landskrona, i samma sjuttiotalsorange korridor där även fackens representanter och städarna håller till.

Torkild Strandberg och de andra kommuntopparna har rymliga och moderna lokaler högst upp i huset. Tanken är att även SD:s ledare ska flytta dit så småningom. Men det kommer att ske motvilligt. Stefan Olsson framhåller att han gillar att snacka med städarna och fackets folk.

­– Jag trivs bättre här nere, säger han.

Stefan Olsson har arbetat som undersköterska inom äldreomsorgen. Men problem med diskbråck gjorde att han i början av 00-talet blev långtidssjukskriven.

Hösten 2005 damp det ned ett flygblad från SD i hans brevlåda med ett budskap om hur eländigt landets pensionärer har det. Det tilltalade Stefan Olsson, som kände igen sig från sina möten med äldre. Han gick på ett medlemsmöte.

– Första mötet glömmer jag aldrig. Det var som att komma till PRO, många äldre människor. Jag har alltid trivts bland äldre. Jag kom in i gänget direkt.

Han stod på åttonde plats på fullmäktigelistan i valet 2006 och kom in. Och han hävdar att han blev uppriktigt förvånad när han på mötena fick höra tillmälen som "brunskjortor" om sitt parti.

– Jag visste inte hur hatade vi var förrän jag gick in i fullmäktigesalen Jag hade ingen aning om partiets historia, hade inte läst på. För mig var det oväsentligt. Det är nutiden som gäller för mig, säger han.

Stefan Olsson blev snabbt känd i SD-kretsar. Tillsammans med sin dåvarande sambo Carina Ståhl Herrstedt, nu riksdagsledamot, drev han "Stefan och Carinas blogg" med hårda och allmänt kontroversiella inlägg om invandring. De dömdes också för förtal för inlägg om en vänsteraktivist.

Att de blev lite av kultpersoner bland SD-supportrar är inget Stefan Olsson vill kännas vid.

– Det är så länge sedan, jag har nog förträngt det. Men det vi skrev handlade väl om åsiktskorridoren. Man fick inte lov att prata om invandringens konsekvenser.

Bloggen tog dock lite för mycket tid och mot slutet, innan den lades ned, var det andra som skrev i parets namn.

– Vi tänkte att nu är vi politiker med ett fullmäktigeuppdrag, som vi tog på fullt allvar. Det blev mer seriöst. Det var en mognadsprocess. Och vi kände att det fanns andra saker att fokusera på än just konsekvenserna av migrationspolitiken, invandring och brott.

Mognaden tycks viktig för Stefan Olsson att framhålla, både den egna och partiets i Landskrona. Han säger att SD lokalt inte haft några problem med rasism eller andra olämpliga uttalanden.

– Att vi har företrädare runtom i landet som uttrycker sig grovt rasistiskt är bara att beklaga. De har inte i partiet att göra.

Stefan Olsson är nöjd med vad SD:s vågmästarställning har gett. Men han är också kritisk till Treklövern och Torkild Strandberg. Och då handlar det om SD:s kärnfråga – invandringen.

– Jag tycker att han är för slapp mot Migrationsverket och staten när det gäller bosättningslagen och tiggeriet.

I år ska Landskrona ta emot 33 nyanlända enligt bosättningslagen. Tycker du det är för mycket?

– Ja, vi har ju inga lägenheter. Det ska vara stopp.

Stefan Olsson lyfter fram Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, som med stor framgång gick till val på ett ”flyktingstopp”.

– Jag gillar den politik han för.

Staffanstorp har också blivit känt för att man placerat nyanlända i husvagnar. Gillar du det också?

– Jag tycker inte det är riktigt rätt. Vi har många hemlösa i Landskrona. Ska de också få rätt till husvagn?

Du tänker att om nyanlända får bo i husvagnar så kommer fler att vilja ha det?

– Ja, på något sätt måste det vara rättvist. Om man ger en grupp husvagnar, varför ska då inte den andra gruppen också få det? Det är ju därför den här rasismen frodas, för att vi har olika regler beroende på var du kommer ifrån.

Vilken rasism menar du?

– Den rasismen i samhället där man säger att de får det och det. Det ju därför alla dessa människor skriver under hemligt namn på olika bloggar och vräker ur sig sådant.

Kan det inte vara så att de människor som tänker så röstar på dig?

– Det vet jag inte. Jag hoppas att de röstar på mig för att vi har en bra politik, inte för att vi är emot invandrare eller den förda invandringspolitiken.

Men är inte detta också en mylla för er? Och är det inte så att även en del av era representanter och sajter som Samhällsnytt, som står er nära, uppmuntrar just sådana tankar?

– Jag är aldrig inne på Samhällsnytt. Förr var jag det någon gång, men de skriver ju samma sak hela tiden.

– Jag har kanske andra saker att fokusera på än bara sådant som alla andra gör på de bloggarna – hänger ut en massa invandrare. För mig är det ointressant. För mig är viktigare att komma tillrätta med problemen vi har med segregation och utanförskap, och att vi får lika regler för alla.

Stefan Olsson anser att den stora invandringen har gett Landskrona dåligt rykte. Inte minst när det gäller kriminalitet.

– Individ- och familjenämnden påverkas mycket av den förda migrationspolitiken. Det är vi som får ta konsekvenserna, säger han.

Som på så många andra håll har SD i Landskrona drivit frågorna om slopad hemspråksundervisning och stopp för bidrag till etniska föreningar. Men inget av det är prioriterat nu, enligt Stefan Olsson.

Däremot vill han inrätta ett kommunalt ”återvandringscentrum” för nyanlända som ”inte funnit sin plats”. Tanken är att kommunen ska ge bidrag till hemresan. Stefan Olsson tror att det blir ”en besparing i det långa loppet” eftersom kostnaderna för försörjningsstöd minskar.

Treklövern går nu in på sin fjärde mandatperiod i minoritet med SD som vågmästare. Torkild Strandberg har inga planer på att släppa in partiet i styret. Han är tillfreds med det nuvarande upplägget.

Och Stefan Olsson vill inte heller att hans parti ska ingå i koalitionen.

– Vi har tagit beslutet att vi är nöjda med den vågmästarposition vi har. Den är guld värd, säger han.

Han hoppas att fler ska göra som Treklövern i Landskrona:

– Jag tycker man ska släppa fram SD som vågmästare och se om vi kan ta ansvar.

Landskronas SD-ledare anser också att det är dags för hans parti att på allvar spela en aktiv roll i politiken.

– Jag kanske kan få skit för det jag säger nu, men vi kan inte bygga vår framgång på martyrskap. Någon gång måste man även som sverigedemokrat visa att man klarar praktisk politik.

Fakta: Med Thatcher som förebild

Namn: Sven Anders Stefan Olsson.

Ålder: 52 år.

Familj: "Nej."

Bor: Lägenhet centralt i Landskrona.

Fritid: "Umgås med min särbo. Jag gillar att titta på dokumentärer och naturprogram på tv. Och så kollar jag på hockey emellanåt när Rögle spelar."

Politisk förebild: "Margaret Thatcher."

Nästa bästa parti: "Pass."

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

PolitikSverigedemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev