måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ja till vindkraft får liberaler att hoppa av i protest

Publicerad: 3 februari 2022, 11:44

Att Liberalernas kommunalråd i Gävle, Helene Åkerlind, röstade ja till havsbaserad vindkraft är ett av skälen till att sex av partiets kommunpolitiker hoppar av.

Foto: Liberalerna och KLAUS HERTZ-LADIGES

Sex liberaler med tunga kommunala uppdrag i Gävle lämnar i höst den lokala politiken. De är kritiska mot sitt partis kommunalråd, som placerats i topp på valsedeln.

Ämnen i artikeln:

LiberalernaVindkraftPolitik

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Konflikten inom Liberalerna i Gävle handlar främst om vindkraft. I höstas gav kommunfullmäktige klartecken för prövning av två havsbaserade vindkraftsparker och Liberalerna är splittrade i frågan. 

Liberalernas kommunalråd Helene Åkerlind röstade för vindkraften ihop med samarbetspartierna S, C och MP.

– Vi anser inte att Helene Åkerlind har bedrivit en liberal politik. Det som blev droppen var att frånsäga sig det kommunala vetot i vindkraftsfrågan, säger Evelyn Klöverstedt (L) till Arbetarbladet. 

Hon är ordförande i utbildningsnämnden och en av dem som inte ställer upp för omval.

Helene Åkerlind säger sig inte förstå kritiken kring att hon inte skulle driva liberal politik.

– Jag driver den politik som partiet förhandlade fram med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, så jag vet inte vad de menar. Det bottnar nog mer i att de privat inte tycker om mig, säger Helene Åkerlind till Arbetarbladet. 

Även synen på samarbete med Sverigedemokraterna på riksnivå är en del i konflikten inom Liberalerna i Gävle. Helene Åkerlind har varit kritisk mot partiledaren Nyamko Sabunis öppning för samarbete, men säger sig vara beredd att arbeta efter partiets linje. 

LÄS MER: Samarbete är nyckeln till att göra Gävle klimatneutralt

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev