onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Internt uppror i L – kommunpolitiker kritiska mot SD-samarbete

Publicerad: 24 augusti 2023, 15:37

Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Frän intern kritik riktas mot Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna. Gränserna som skulle skydda liberala grundprinciper har suddats ut, skriver 25 kommunpolitiker som kräver att L går till nästa val som ett självständigt parti.

Ämnen i artikeln:

Liberalerna

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Uppropet har publicerats i partiets tidning NU och återges i Aftonbladet. De liberala kommunpolitikerna skriver att partiet inte längre har någon gräns för hur det stöttar SD och att det påverkar dem negativt.

”Liberalerna är fortsatt i en djup svacka. Vi tror inte att det var förhoppningarna med Tidöavtalet. Vi tror att förhoppningarna var att vända den negativa trenden där fler partister hoppar av och lämnar med sorg när de inte upplever att partiet lever upp till sina egna grundvärderingar, gång på gång”, skriver gruppen.

Kommunpolitikerna kräver också att Liberalerna går självständigt in i valrörelsen 2026.

Av undertecknarna nämns Jan Jönsson i Stockholm och Jessica Johnson i Vallentuna. I gruppen finns representanter för flera skånska kommuner samt bland annat Halmstad och Östersund.

Enligt Aftonbladet kommenterar varken undertecknarna eller partisekreteraren utspelet. Tidningen rapporterade på onsdagen om ett liknande upprop där 34 lokala föreningar och sidoorganisationer kräver att partiledningen ska verka för att Björn Söder (SD) petas från rollen som ordförande i Sveriges delegation till OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). Som skäl anges bland annat sverigedemokratens utspel om att Pride har nära kopplingar till pedofili.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev