onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Intern M-kritik när Trelleborg chockhöjer arvoden: ”Vad fan håller vi på med?”

Publicerad: 20 december 2022, 09:02

Kso Ann Kajson Carlqvists (M) arvode höjs med 75 procent till 2024. Det gillar inte partikollegan Isac Ruin. Foto: Privat, Moderaterna Trelleborg

Trelleborgs ledande politiker får kraftiga lönepåslag. Det kritiseras av oppositionspolitiker och har startat en intern M-debatt om lojalitet. ”Vad fan håller vi på med?” undrade en moderat från kommunfullmäktiges talarstol.

Ämnen i artikeln:

Höjda arvoden i TrelleborgArvoden

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


De nya politikerarvodena har varit omdiskuterade i Trelleborg och i fokus är kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M). Hennes ersättning höjs nästa år från 71 500 till 89 000 kronor, och 2024 petas den upp ytterligare ett snäpp till 125 000 kronor i månaden.

Trelleborgs Allehanda beskriver invånarnas reaktion på detta som ett ”folkligt raseri”. Arvodena klubbades igenom på måndagens kommunfullmäktige. I en paus försvarade Ann Kajson Carlqvist höjningen. Hon förstår att den sticker i ögonen på folk men hävdar att hon tidigare varit felavlönad.  

– Jag har ett väldigt väldigt stort ansvar för kommunen, därför tycker jag också att jag är berättigad till ett högre arvode än vad jag har i dag, säger hon till SVT Skåne.

Ann Kajson Carlqvist tycker att den nya nivån är ”väldigt rimlig” eftersom hon är ansvarig för 4 000 kommunanställda.

Alla håller inte med henne. Flera oppositionspolitiker är skarpt kritiska. Det är även moderaten Isac Rubin, den enda ledamoten från styret som röstade emot förslaget.

– Detta är inte moderat politik. Moderat politik är att ha en så liten och kostnadseffektiv organisation som möjligt. Nu gör vi tvärtom. Så min fråga är egentligen: vad fan håller vi på med? sa han enligt Trelleborgs Allehanda.

Isac Rubin kritiserades efteråt för att vara illojal av partikamraten Venzel Rosqvist.

Höjningarna kommer enligt SVT Skåne att kosta skattebetalarna 5 miljoner kronor nästa år, bland annat får de två oppositionsråden högre ersättning.

LÄS MER:

Lokalpolitiker avgår efter höjda arvoden

Statsvetaren om höjningen i Norrtälje: ”Förödande”

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev