måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Inga SD-förslag i var sjätte kommun

Publicerad: 18 januari 2017, 23:15

Fler parkbänkar och papperskorgar, färre flyktingar. De 40 förslagen från SD-ledamöterna Fredrik Lantz och Joakim Pripp i Motala har stor bredd. Foto: Lasse Hejdenberg

Mångkulturella bokslut och stopp för flyktingar. Men också broddar och reflexvästar – och noll förslag i 48 kommuner. Dagens Samhälle har granskat 2 249 kommunala SD-motioner och interpellationer.

Ämnen i artikeln:

SDSverigedemokraterna

Sverigedemokraterna var den stora valvinnaren 2014 – inte bara i rikspolitiken. SD tog plats i fullmäktige i 285 kommuner, fler än Moderaterna.

Hur har det märkts? Hur agerar SD:s 1 300 lokala företrädare? Dagens Samhälle har, genom att begära ut samtliga motioner, interpellationer och budgetförslag sedan valet, granskat partiets kommunpolitik.

SD skiljer ut sig från de andra riksdagspartierna genom att inte ha plats i något enda kommunalt styre. Partiet har en vågmästarroll i många kommuner och kan därmed avgöra omröstningar. Men motioner och budgetförslag är det enda sättet att presentera den egna politiken.

Bilden är motsägelsefull. Aktiviteten är stor på flera håll. Men i 48 kommuner finns inga förslag alls och i 27 endast en motion. I nästan hälften av kommunerna har SD inte lagt något eget budgetförslag.

I partiets paradfråga om flyktingmottagandet är greppen ofta drastiska. På andra områden ligger tyngdpunkten på konkreta och vardagliga detaljförslag.

Motala är ett tydligt exempel. Det är den kommun där SD varit mest aktivt sedan valet 2014. Förslag har haglat om bättre skyltning i centrum, fler parkbänkar och papperskorgar, fri parkering på onsdagar, terapihundar och mer sand på sandstränderna.

Men SD i Motala, där partiet har sex mandat, skriver också i sin Mål- och resursplan 2017 om ”massinvandringen, denna katastrof”, om stopp för asylsökande, om den svenska kulturens särart och hur invandringen lett till sämre välfärd, sämre ekonomi och otrygghet.

Liknande skrivningar finns i en rad kommunala SD-motioner och budgetdokument. Det talas om ”så kallade flyktingar”, ”så kallade ensamkommande barn”, ålderstester, avskaffad hemspråksundervisning, mångkulturella bokslut och återvändarbidrag.

Flyktingrelaterade frågor toppar listan över ämnen i SD:s lokala motioner och interpellationer, trots att dessa frågor till stor del tillhör rikspolitiken.

Joakim Pripp, SD:s gruppledare i Motala, beskriver partiets lokala strategi i sin kommun:

– Vi utgår från vårt partiprogram. Men sen träffar vi ju folk här i Motala och lyssnar på vad de ser för problem. Vi gör också studiebesök och åker runt och kollar.

Ingen av SD:s hittills 40 motioner har hittills bifallits i fullmäktige. Men flera av förslagen har senare kommit upp från andra håll, enligt Joakim Pripp.

– I praktiken har vi kunnat påverka – lite grann. Visst är vi lite isolerade, men inte utfrysta. För oss är det oerhört viktigt att lägga egna budgetförslag och motioner för att visa för väljarna att vi finns och vad vi vill.

I Strängnäs har SD lagt 30 motioner. Ingen har gått igenom, men Lina Boy, fullmäktigeledamot och ordförande för Sörmlandsdistriktet, anser att de ändå är betydelsefulla.

– Det är viktigt att visa på seriositet och på vad vår politik innebär, ­säger hon.

Ingen Strängnäsmotion handlar om flyktingmottagandet.

– Det är få frågor vi kan påverka på lokal nivå inom det området. Vi lägger förslag som faktiskt går att ­genomföra, säger Lina Boy.

I Karlsborg, också en av de mest aktiva SD-kommunerna trots att det är första perioden i fullmäktige, är motionsskrivande ”själva huvudspåret” för partiets lokala politik, enligt Stefan Hallberg, sekreterare i kommunföreningen.

– Här har vi fått gehör för 6 av våra 31 motioner i fullmäktige. Bland annat gratis halkskydd för alla över 65 år, båttvätt för fritidsbåtar, infartsskyltar till Göta kanal och sandning i tätorten. Vi kan påverka.

Vad vill då SD göra inom de dominerande kommunala verksamheterna skola och äldreomsorg? Motioner och budgetar avspeglar sällan några stora grepp eller strukturfrågor.

Exempel inom skolan: Mobilförbud, klassmorfar, skoluniform, föräldrar som berättar om sina yrken i skolan, bullernivåer, stopp för genus­pedagogiken.

Exempel inom äldreomsorgen: Broddar åt de äldre, fria bussresor, vårdhundar, avskaffa avgifter för trygghetslarm – men också bemanning och fler platser på äldreboende.

Många SD-motioner handlar om att spara pengar på politik genom färre mandat, färre politiska organ och minskat partistöd. Samtidigt kräver partiet fler insynsplatser i kommunstyrelser och nämnder för att kunna påverka.

Motioner och interpellationer lyfts fram som viktiga verktyg för SD av de flesta på topplistan över de mest aktiva. Som Sara Seppälä, gruppledare i Kramfors, säger: ”Det är ju något som väljarna förväntar sig.”

Men i 48 kommuner har inte ett enda förslag lagts i fullmäktige sedan valet 2014.

– Det är bortkastat arbete, det leder inte till något. Vi är ju utfrysta. Budget? Det skulle vara att sparka sig trött helt i onödan, säger Lennart Englund, fullmäktigeledamot i Ovanåker.

Han pekar på att inga förslag lades under den förra mandatperioden heller. Ändå ökade SD från 1 till 4 mandat, trots att fullmäktige krymptes från 41 till 35 ledamöter.

– Folk vet vad vi står för. Vi blir garanterat ännu större i nästa val.

Högsby hade i fjol landets högsta flyktingmottagande per invånare. 2014 nådde SD 15,9 procent i kommunvalet. Sedan dess har de sex fullmäktigeledamöterna mäktat med en interpellation – om kostnaden för ensamkommande. Men inte en enda motion och inga budgetförslag.

– Det handlar om tidsbrist. Vi har ju alla jobb. Men det kommer motioner. Vi jobbar på det, säger grupp­ledaren Leif Gustavsson.

Jonas Bygdén är ordförande för SD Askersund, där partiet 2014 ökade från knappt 4 procent till drygt 12. Partiet har klarat att fylla tre av fyra stolar och har ännu inte lagt några förslag.

– Det är klart att det inte är en situation som jag kan vara nöjd med. Ingen av oss har någon stor politisk erfarenhet. Vi använder de här fyra åren för att bygga upp oss organisatoriskt. Det är en lärandetid, säger han.

SD har en aktiv lokal Facebook-­sida med runt 1 200 följare, men Jonas Bygdén framhåller att den inte kan ersätta politiska förslag.

– Det är klart att motioner är viktigare än Facebook.

När det gäller budgetförslag har DS räknat generöst: Också mer allmänna förslag, enstaka budget­yrkanden och så kallade visions­dokument utan siffror har tagits med. Ändå saknas den typen av förslag i omkring 130 av de kommuner där SD har mandat.

Läs mer: Välkommen till SD:s realpolitik

Läs mer: Svårt att skaffa sig lokala meriter

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

Gustav Halth & Sara Pramsten, research

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev