Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Inga nya pengar till kommunerna från ministern

Publicerad: 12 november 2019, 12:33

Finansminister Magdalena Andersson (S) talar under Kvalitetsmässan, Göteborg.

Foto: Johanna Svensson/Bildbyrån

Finansminister Magdalena Andersson målar upp en mörk bild av den framtida offentliga ekonomin- och några nya pengar än de redan utlovade blir det inte.


Ämnen i artikeln:

Kvalitet

Under tisdagen inleddes Kvalitetsmässan i Göteborg, och finansminister Magdalena Andersson (S) invigningstalade. Förutsättningarna för att få ekonomin att gå ihop är att vi alla arbetar med de resurser vi har, sa Magdalena Andersson.

– Därför är arrangemang som Kvalitetsmässan viktiga, med alla exempel på hur man kan jobba smartare i kommuner och regioner, fortsatte hon.

Finansministerns pratade också om hur en starkt ökande andel äldre skapar en pressad ekonomisk situation för kommuner som samtidigt måste anställa tusentals nya medarbetare och bygga hundratals nya boenden, skolor och förskolor.

Några nya pengar än de redan kända utlovade finansministern inte inför de många mässbesökarna från välfärdssektorn. Men hon tog bland annat upp den välfärdskommission regeringen tillsatt just för att utveckla och sprida goda idéer som finns i exempelvis kommuner och regioner.

Det är 16:e gången som Kvalitetsmässan arrangeras i Göteborg. I år hålls runt 170 seminarier under de tre mässdagarna och på mässgolvet finns långt över 100 utställare.

Kvalitetsmässan startade 1989 och sex år senare, 1995, började Henrik Edman jobba med den. I dag leder han organisationen som driver evenemanget. Han säger att mässan har förändrats en hel del sedan starten.

– I början var den bara för kommuner och regioner. Senare kom statens verksamheter också med, vilket gjorde att den växte. Det som kanske är största skillnaden från hur det var under de tidiga åren är alla priser som tillkommit. De innebär ett stort och långdraget arbete med flera olika jurygrupper, säger Henrik Edman.

I dag delas fem priser ut under mässan: Sveriges kvalitetskommun, Sveriges digitaliseringskommun, Sveapriset, Götapriset samt Sveriges modernaste myndighet. Vinnarna i de olika kategorierna presenteras vid en gala på Göteborgsoperan på tisdagskvällen.

DSC_4938.JPG

Örjan Björklund

Redaktionschef

ob@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Kvalitet

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev