tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Informera om reglerna för biltvätt på gatan

Vi vill härmed uppmana samtliga svenska kommuner att genom olika informationsinsatser regelbundet upplysa invånarna om miljöriskerna med att tvätta bilen hemma på gatan eller i naturen, skriver elva företrädare för Hållbar biltvätt.

Publicerad: 11 juli 2018, 18:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KommunerHälsaKommunallagenRiksdagenBarn

Miljöproblemet med bilar som tvättas hemma är känt sedan länge. Fortfarande tvättar nära hälften av landets bilägare sin bil på gatan eller garageuppfarten trots att det är direkt skadligt för miljön. I smutsen på våra bilar sitter miljöfarliga tungmetaller, bland annat kadmium och bly, som vid en biltvätt på gatan spolas rakt ner i gatubrunnarna eller i naturen. Vattnet riskerar sedan att hamna i våra vattendrag. Det vatten vi ska dricka av och vatten vi ska bada och fiska i nu i sommar.

Nyligen tillfrågades 4000 privatpersoner i Sverige om de känner till ifall det finns regler eller förbud mot att tvätta bilen hemma. Anmärkningsvärt många, 45 procent, svarade att de inte vet vad som gäller. Ungefär lika stor andel, 40 procent, uppgav att det finns lagar kring biltvätt på gatan, vilket dock inte stämmer. I dag kan kommunerna inte lagstadga på egen hand mot att tvätta bilen på gatan. Däremot kan de gå ut med rekommendationer att inte göra det, på grund av den negativa miljöpåverkan.

I Sverige har vi kommit jämförelsevis långt när det gäller exempelvis källsortering, minskning av plastförpackningar och återvinning av hushållsavfall, men när det gäller biltvätt på gatan finns fortfarande mycket kvar att göra. Den största miljövinsten får vi om de som tvättar bilen hemma i stället gör det i en av tvätthall som är godkänd av kommunen, där över 90 procent av allt farligt avfall tas om hand.

För att få till en beteendeförändring när det gäller biltvättande behövs mer kraftfull information om hur skadligt det faktiskt är att tvätta sin bil på gatan eller garageuppfarten. Där har kommunerna en viktig uppgift att fylla. Hela 42 procent av svenskarna uppger att de inte fått någon information alls från sin kommun om nackdelarna med biltvätt på gatan, enligt Hållbar biltvätts senaste undersökning. Ytterligare 16 procent är osäkra. Endast 9 procent menar att de fått tillräckligt med information. Det är endast Jönköping som sticker ut som ett positivt föredöme, där bara 29 procent saknar information från kommunen. Att Jönköping också aktivt gått ut med informationsmaterial till villaägare visar att det går att uppnå resultat med relativt enkla medel.

Riksdagen har beslutat att prioritera att helt få bort tungmetaller från samhället. Kadmium påverkar bland annat fosterutvecklingen, njurarnas funktion och skelettet. Bly stör funktioner hos växtlighet och hos människan slår blyet mot barns utveckling, på våra nervfunktioner och mot intelligensen. Det tar mycket lång tid för naturen att bryta ner olja, och tungmetallerna bryts inte ner alls utan stannar i jord och mark.

Vi vill härmed uppmana samtliga svenska kommuner att genom olika informationsinsatser regelbundet upplysa invånarna om miljöriskerna med att tvätta bilen hemma på gatan eller i naturen. Vi ser också gärna att det redan i körkortsteorin införs ett avsnitt om biltvätt och hur det påverkar miljön. Börjar man redan tidigt med att implementera en god vana är chansen stor att den håller i sig.

Att uppnå en nollvision för biltvättandet hemma på gatan är ingen omöjlighet men kommer inte heller att ske över en natt. Det är ett resultat av långsiktigt förflyttande av ett invant beteende. Det finns en historisk bild där biltvättande hemma gestaltas som en gemytlig aktivitet som också behöver tvättas bort. Vi som representerar biltvättsbranschen har ett ansvar att informera våra kunder, men även kommunerna måste ta sitt ansvar.

Robert Dimmlich, vd Svensk Bensinhandel och initiativtagare till Hållbar biltvätt

Alexandra William-Olsson, Head of Communications, OKQ8 Scandinavia

Niclas Lundberg, chef för Sveriges Biltvätt och biluthyrning, Circle K

Mattias Astborn, chef Koncept och kategori, Preem

Lars Blomgren, vd Tanka i Sverige AB

Anders Huss, vd, EMAB AB

Andreas Thomé, vd Mjuk Biltvätt

Magnus Olsson, vd Washtec

Kent Johansson, vd Constantclean

Bengt Spångberg, vd Istobal

Stefan Bogström, försäljningschef, Tammermatic

Hållbar biltvätt

Hållbar biltvätt skapades som ett initiativ från branschföreningen Svensk Bensinhandel för att öka kunskapen om ett miljömedvetet biltvättande.

Robert Dimmlich, vd för Svensk Bensinhandel och initiativtagare till Hållbar biltvätt

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev