Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Inför en ny boendeform för ensamkommande

De ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige är ofta i övre tonåren. De behöver inte bo på HVB-hem som är bemannade dygnet i runt. I stället krävs en ny boendeform, skriver Liberala Ungdomsförbundet.

Publicerad: 7 oktober 2015, 11:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Av de ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige är en stor del i övre tonåren.

Foto: Lars Brundin, TT


Ämnen i artikeln:

FlyktingbarnFlyktingmottagandeFlyktingpolitikHVBEnsamkommandeAsylsökande unga

I tider då miljontals människor flyr oroshärdar i världen är det viktigt att vi kan anpassa våra samhälleliga system efter nya förutsättningar. Att ta emot människor som flytt krigets terror är en liberal princip vi inte ska vika en tum från även om det finns kortsiktiga kostnader för mottagandet.

Det svenska systemet för att ta emot flyktingar är för stelbent och är i drastiskt behov av förnyelse och modernisering. Det är det enda sättet där Sverige även fortsättningsvis kan vara ett av de mest öppna länderna i världen med en generös flyktingpolitik. Humanitära principer måste gå före upprätthållandet av förlegade system.

I Helsingborg rapporterades förra veckan att kommunen tvingas bryta mot sina egna regler och för första gången placera en 13-åring i ett gruppboende. Samtidigt gick inrikesministern i dagarna ut och flaggade för att asylboendena kommer att ta slut om en vecka. Det står klart att det finns en resursbrist, hanteras inte den så riskerar de som kommer hit att få bo på gatan under vintern.

Ensamkommande flyktingbarn placeras regelmässigt i så kallade HVB-boenden. HVB står för ”hem för vård och boende” och är anpassat för barn och ungdomar med särskilda behov. HVB-hemmen erbjuder service för barn som av olika anledningar inte kan bo med sin familj. En placering kan exempelvis göras om föräldrarna är grova missbrukare. Kostnaden varierar beroende på förutsättningar men är i regel stora. Ett dygn kostar inte sällan runt 3 000 kronor.

Av de ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige är en stor del i övre tonåren. De har inte sällan tagit sig över hela kontinenten på egen hand. Det är inte självklart att dessa barn har samma behov som andra som placeras på HVB-hem. När olika individers förutsättningar skiljer sig åt borde även boendeformerna göra det.

Därför borde en bättre anpassad variant av HVB-boenden utformas. I nuvarande skrivelser från Socialstyrelsen går att läsa att det måste finnas personal i boendet dygnet runt och att alla de som bor där ska ha ett eget rum.

I en ny boendeform skulle man exempelvis kunna tänka sig att personalen inte behöver vara närvarande dygnet runt eller att alla de boende inte behöver ha ett eget rum.

Genom att utforma en ny form av boende kan värdefulla resurser komma till större nytta. Det blir särskilt viktigt när det är uppenbart att flyktingströmmen inte verkar avta och att det fortfarande finns många flyktingbarn som kommer att behöva få hjälp och tak över huvudet när de kommer till Sverige.

Henrik Edin, Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Vladimir Lukic, klubbordförande Liberala ungdomsförbundet Helsingborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev