tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

I Gnesta vet vi hur SD ska mötas

Sverigedemokraterna gick framåt i många sörmländska kommuner. Men inte i Gnesta. Oscar Fredriksson (C) förtroendevald i kommunen tror sig veta varför.

Publicerad: 18 september 2014, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaCenterpartiet

Det kan konstateras att SD når mycket starka resultat i flera kommuner här i Sörmland med resultat på närmare 20 procent av väljarstödet i vissa kommuner. Den kommun där SD lyckas sämst är Gnesta med ett resultat på 6,8 procent. Detta är inget dåligt resultat i sig men avsevärt under snittet för länet som helhet.

Jag vill påstå att en orsak till att just Gnesta skiljer ut sig är Centerpartiets envetna arbete för att lyfta landsbygdsperspektivet genom att bland annat gå till val med budskapet att ”Hela Gnesta ska leva”. Det må så vara att eget beröm luktar illa men resultaten är tydliga. I Gnesta är Centerpartiet nästan dubbelt så stora som SD och detta på ett program helt utan främlingsfientliga undertoner.

Här i Gnesta gick C fram till 12,6 totalt och toppade i landsbygdskretsen Gåsinge-Dillnäs med 22,8 procent och detta bland annat tack vare ett valprogram med tydligt landsbygdsfokus.

Lärdomen som samtliga partier borde ta med till sina eftervalsanalyser är att det finns ett utbrett missnöje på landsbygden runt om i landet som måste tas på allvar. Det är inte i första hand ökad främlingsfientlighet och rasism som ligger bakom Sverigedemokraternas framgångar, utan snarare ett utbrett missnöje med dagens politik på ett flertal olika områden. Alla människor vill känna delaktighet och bli lyssnade till och om vi inte börjar lyssna mer till våra väljare kommer missnöjet att öka ytterligare.

Oscar Fredriksson, Centerpartiet, Gnesta

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev