Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Hyrnotan i vården passerar 5 miljarder

Publicerad: 28 februari 2018, 20:00

Kostnaderna för hyrläkare fortsätter öka

Målet att landstingen ska vara oberoende av hyrpersonal om ett knappt år tycks avlägset. Notan ökar och har passerat 5 miljarder kronor. SKL ser ändå ljuspunkter.


Landstingens och regionernas kostnader för hyrpersonal fortsätter att öka. Förra året låg de på 5,2 miljarder kronor, en uppgång med 13 procent på ett år, visar färsk statistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Merparten, 3,7 miljarder kronor, är kostnader för hyrläkare. Inhyrda sjuksköterskor kostade 1,3 miljarder. Bilden är splittrad. Skåne, Östergötland och Kalmar har minskat notan. I Västmanland är den oförändrad. Hos övriga stiger kostnaderna. I Uppsala och Värmland rejält, med 53 respektive 37 procent. Landstingens mål att vara oberoende av inhyrd personal senast den 1 januari 2019 ser ut att bli svårt att nå. SKL skönjer ändå tecken på att arbetet ger resultat.

– Vi ser en långsammare kostnadsökning. Det fjärde kvartalet förra året låg den på 7 procent, jämfört med kvartal tre då ökningen var 14 procent. Vi ser att trenden börjar avta, säger Hans Karlsson, avdelningschef på avdelningen för vård och omsorg på SKL.

Tio landsting har sänkt notan för hyrläkare inom psykiatrin. Östergötland, Skåne, Jämtland och Halland har minskat dem inom primärvården.

Klarar landstingen att nå målet om oberoende av hyrpersonal?

– Det är en tuff målsättning och tar längre tid än vad många tänkt sig. Men det är målet och ingen av oss har funderat på att ändra det.

Tiden är en viktig faktor. Psykiatrin började sitt arbete ett år före de andra verksamheterna.

– Det är där vi ser de allra bästa resultaten, säger Hans Karlsson.

Bemanningsföretagen vänder sig mot den negativa bilden av hyrpersonal och hävdar att det är ett effektivt och billigt sätt att hantera personalbrist.

– Ja, och jag tror inte att någon tycker annorlunda. Men när landstingen talar om oberoende handlar det om att kunna välja att ta in inhyrd personal vid tillfälliga svackor och om personal går utbildning eller är föräldralediga. Det är därför landstingen inte pratar om hyrläkarstopp, säger Hans Karlsson.

Är det inte lika bra att landstingen lagar efter läge och accepterar att de måste ha hyrpersonal?

– Om det enbart hade handlat om kostnader kanske det hade gått att hantera. Men det som är allra viktigast och som driver frågan är att värna om patienternas kontinuitet och säkerhet. Det är också en arbetsmiljöfråga, säger Hans Karlsson.

I Värmland har hyrnotan ökat från 145 till 198 miljoner på ett år, och det är läkare det handlar om.

– Vårt bekymmer är att vi saknar psykiatrer och allmänläkare. Vi är inte tillräckligt bra arbetsgivare, säger Fredrik Larsson (M), landstingsstyrelsens ordförande i Värmland.

Ändå försöker landstinget hitta modeller som lockar läkare, som till exempel kan vilja ha större inflytande över sina arbetstider. Men det går inte att komma ifrån att Värmland har ett landsbygdsproblem.

– Det är inte lätt att hitta läkare som vill flytta till landsbygden. Men vi ska inte ge upp. Helt plötsligt kan det komma ett par från Tyskland som bosätter sig utanför städerna och vill arbeta på vårdcentral.

Det är ju valår i år och sjukvården engagerar, men bryr sig väljarna om hyrläkare?

– Jag tror att de bryr sig när de får träffa nya läkare hela tiden. Kroniskt sjuka måste berätta samma historia flera gånger. Men självklart uppskattar väljarna när det finns läkare på plats, säger Fredrik Larsson.

Hyrläkarna håller uppe tillgängligheten?

– Ja, alternativet vore att stänga vårdcentraler och det går inte.

Landstinget i Kalmar län har sänkt hyrkostnaderna från 166 till 153 miljoner kronor. Förklaringen är främst färre hyrsjuksköterskor.

– Det är framför allt inom psykiatrin vi har lyckats vända kostnaderna. Vi har helt enkelt rekryterat personal. Vi var först ut med att ha betalt AST (akademisk specialistutbildning) för sjuksköterskor och distansutbildning för sjuksköterskor, säger landstingsrådet Jessica Rydell (MP).

Landstinget bygger dessutom upp en resurspool för läkare, liknande ett internt bemanningsföretag, som redan finns på tandvårdssidan. Region Skåne står för den största minskningen av hyrnotan, från 409 till 301 miljoner kronor. Psykiatrin har nästan inga hyrläkare längre.

– Vi har ett politiskt beslut på att sätta stopp för hyrläkare inom psykiatrin och det har fungerat, säger David Westlund (S), ordförande i personalnämnden.

Arbetet har skett på bred front och ser lika olika ut på olika vårdområden. Även Skåne har resursteam som fungerar som bemanningspool.

Hans Perkiö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev