lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Hyresregleringens vinnare bor på Östermalm

SABO:s vd Kurt Eliasson förespråkar samma stillastående och stelbenta bostadsmarknad som vi har i dag. Och det underlättar inte för någon som aspirerar på en bostad. Fri hyressättning är ett steg mot en mer fungerande bostadsmarknad. I dag är hyresmarknaden ett lotteri, och vinnarna är de med reglerad hyra på Östermalm, skriver MUF Stockholm i en replik.

Publicerad: 20 maj 2016, 10:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vinnarna på dagens system med hyresreglering bor på Östermalm, skriver MUF.


Ämnen i artikeln:

Bostadspolitiska samtalenDags för fria hyror?ModeraternaAllmännyttanBostadsbyggandeHyresrätterBostadspolitikBostadspolitiken

REPLIK Kurt Eliasson skriver i Dagens Samhälle att marknadshyror skulle slå sönder den svenska modellen och att de som driver linjen att marknadshyror är enda lösningen på bostadsbristen måste förklara sig.

Det är väldigt få som driver linjen att marknadshyror är enda lösningen på den bostadskris Sverige befinner sig i, men vi menar att de som måste förklara sig är Kurt Eliasson och alla de som anser att det inte är ett problem att kostnaden för att bygga och förvalta inte tillåts vara det som styr priset på hyresmarknaden.

Bristen på bostäder är stor i allmänhet, på hyresrätter i synnerhet. Hyresrätten är en oerhört viktig bostadsform som verkligen behövs på bostadsmarknaden men i nästan alla Sveriges kommuner råder det brist på hyresrätter.

I Stockholm är kötiden i snitt 10-15 år för att få ett hyreskontrakt. Det slår mot rörligheten, mot unga och mot alla de utan kontakter eller eget kapital. När bristen på hyresrätter är så stor som i dag, framför allt i storstäderna, spelar inte hyresrätten den roll den borde göra på bostadsmarknaden. Som ung eller nyanländ utan eget kapital eller kontakter är du i dag för evigt hänvisad till andrahands- eller svarta marknaden.

Vi som bor i Stockholm har blivit vana och lärt oss från tidig ålder att utan kontakter eller kapital är du chanslös på bostadsmarknaden. Men det behöver inte vara så. Det är inte normalt att behöva vänta i ett decennium för att få en lägenhet. I andra länder i Europa, som Belgien och Malta, kan man få en lägenhet på dagen. Sambandet mellan en fungerande marknad och utbudet av lägenheter är uppenbart.

Det fundamentala problemet är att hyresmarknaden är sönderreglerad, och pudelns kärna är att kostnaden för att bygga och förvalta inte tillåts vara det som styr priset. Bruksvärdessystemet behöver moderniseras; att tillåta fri hyressättning är ett oundvikligt steg om vi vill ha en fungerande bostadsmarknad.

I dag är hyresmarknaden ett lotteri, och vinnarna är de med reglerad hyra på Östermalm. Förlorarna är de som måste vända sig till alla de skurkar på svarta marknaden som skor sig på dagens system.

Effekten av en fri hyressättning, marknadshyror, skulle med största sannolikhet bli att några få familjer, i Stockholms finare kvarter, inte skulle ha råd att bo kvar. Men framförallt skulle det få effekten att det skulle börja investeras i fler hyresrätter och att flyttkedjor skulle sättas igång så att det faktiskt fanns tillgängliga objekt på marknaden.

Det är nödvändigt för att hyresrätten ska kunna spela den viktiga roll den borde göra på bostadsmarknaden. Vi kan inte längre låta de få familjer som dragit lotteriets högsta vinst och bor i lyxlägenheter till subventionerad hyra diktera villkoren och därigenom hindra unga utan eget kapital att få sin första bostad.

När Kurt Eliasson förespråkar samma stillastående och stelbenta bostadsmarknad ska man vara ärlig med att detta inte underlättar för någon som aspirerar på en bostad. Fri hyressättning är inte enda lösningen, men ett oundvikligt steg att ta om vi någonsin vill ha en fungerande bostadsmarknad i Sverige.

Magdalena Schröder, andre vice ordförande Moderata Ungdomsförbundet Stockholm

Diana Mamendi, vice ordförande Moderat Skolungdom Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev