Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Hon ska forma framtidens kommuner

Publicerad: 13 februari 2017, 09:48

”Om kommuner skall slås samman måste det ske på frivillig väg”, säger utredningens ordförande Heléne Fritzon (S). \

Heléne Fritzon (S) kommer att leda den stora utredningen om kommunernas struktur i framtiden. ”Ett fantastiskt uppdrag!” säger hon.


Ämnen i artikeln:

Kommuner

Regeringen tog förra veckan beslut om en ny omfattande utredning om hur framtidens kommuner skall utformas för att klara alla utmaningar och påfrestningar. Det blir en bred parlamentarisk utredning med Heléne Fritzon (S), idag kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad, som ordförande.

Det kan handla om kommunsammanslagningar, ökad samverkan, olika typer av uppgifter för olika kommuner (så kallade asymmetriska lösningar) och flyttning av vissa verksamheter från eller till den kommunala nivån.

Heléne Fritzon uttalar sig försiktigt om inriktningen, och bedömer att det kan bli fråga om en kombination av olika typer av åtgärder. Någon stor sammanslagningsreform tror hon inte på.

— Men det skulle inte förvåna om det kommer flera initiativ underifrån om sammanslagningar. Det är långt ifrån givet att 290 kommuner är svaret på alla utmaningar. Men om kommuner skall slås samman måste det ske på frivillig väg, det framhålls också i direktiven.

Ser du en risk för att den kommunala självstyrelsen är hotad och den statliga styrningen ökar, med tanke på att kommunministern pekat ut ett 50-tal kommuner som har det väldigt tufft idag?

— Nej. Jag tycker att direktiven är välbalanserade. Det handlar både om att kunna garantera en nationell likvärdighet och en fortsatt decentraliserad välfärd som baserar sig på kommunal självstyrelse.

Heléne Fritzon är redan idag en av landets tyngsta kommunpolitiker, och får alltså nu en ännu mer central position. Hon sitter i styrelsen för SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, och är ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation som förhandlar om löner med bland annat Kommunal. SKL är Sveriges största arbetsgivarorganisation.

Heléne Fritzon har också under lång tid haft centrala poster inom Socialdemokraterna. Hon var under tio år ordförande i S-distriktet i Skåne, och har suttit tolv år i partiets mäktiga verkställande utskott. Hon har varit kommunalråd och heltidspolitiker i Kristianstad över tjugo år. I sommar kommer hon att avgå som kommunstyrelsens ordförande, men sitter kvar i fullmäktige.

Heléne Fritzon har tidigare lett en statlig utredning som ensamutredare. Då handlade det om stöd till våldsutsatta kvinnor.

Kommunminister Ardalan Shekarabi säger om utnämningen av Heléne Fritzon:

— Hon är en av de allra mest erfarna och kompetenta kommunpolitikerna i landet.

LÄS ÄVEN: Nu utreder regeringen kommunernas framtid. 

Magnus Wrede, politisk reporter Dagens Samhälle

Ämnen i artikeln:

Kommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev